[+] Debian jako kontroler domeny i Windows XP Home

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Misiek021

[+] Debian jako kontroler domeny i Windows XP Home

Post autor: Misiek021 »

Witam.

Czy ktoś instalował już Debiana jako kontroler i próbował ustawić mobilne profile na Windowsie XP Home

Znalazłem fajny poradnik - http://sysadm.czudec.net/kontroler-domeny/

Wiem, że jak się ma Windows 2003 Serwer jako kontroler domeny to z Windowsem XP Home nic nie zrobię.

A jak to wygląda z Debianem jako kontroler i Windows XP Home?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Zastanowiłeś się dobrze nim zadałeś pytanie?
Windows XP Home nie ma możliwości podłączenia do domeny.
Misiek021

Zastanowiłem się - ale jak to różnie bywa są sposoby obejścia. Jak nie ma to dziękuję za odpowiedź.
mariaczi
Member

Windows XP Home nie będzie współpracował z ActiveDirectory, ta funkcjonalność została z niego wycięta przez Microsoft. To co da się zrobić, to dodać do autostartu w Windows XP skrypt, którym np. będziesz mógł mapować zasoby sieciowe.
Misiek021

Może wytłumaczę co mi jest potrzebne to będzie prościej.
Chcę na klienckich kompach(90 % komputerów z Windowsem XP Home) wprowadzić zmianę hasła co 30 dni. Pracujący na tym systemie użytkownik ma mapowany program udostępniany przez sambę na Debianie.

Na Debianie zasób jest udostępniony dla użytkownika, więc jak zmieni sobie hasło w Windowsie to nie zostanie mu udostępniony zasób na Sambie bo będzie inne (stare) hasło.
Chyba, że można to jakoś obejść. Jestem amatorem w tych sprawach.
mariaczi
Member

Misiek021 pisze:Pracujący na tym systemie użytkownik ma mapowany program udostępniany przez sambę na Debianie.
W jaki sposób jest to mapowane? Skrypt bat/cmd w autostarcie jak napisałem wcześniej?
Jeśli tak, to w nim możesz podać parametry uwierzytelnienia: użytkownika i hasło.
Niestety Windows XP Home nie pozwala na zapamiętywanie uwierzytelnień.
Misiek021 pisze: Na Debianie zasób jest udostępniony dla użytkownika, więc jak zmieni sobie hasło w Windowsie to nie zostanie mu udostępniony zasób na Sambie bo będzie inne (stare) hasło.
Te hasła nie są ze sobą w żaden sposób synchronizowane. Zmiana hasła na stanowisku (Windows XP Home) nie wpłynie na hasło w sambie.
dafr

Post autor: dafr »

Nie pamiętam, czy w Windows XP Home jest gpedit.msc. Jeśli jest to w zasadach komputera - zasady haseł ustawiasz sobie okres ważności i złożoności hasła.
W sambie, jeśli udostępnisz zasób dla gości to zmiana haseł na Windows XP nie ma wpływu na podłączenie udziału - kwestia tylko bezpieczeństwa, jeśli dasz gościom możliwość zapisu.
Wydaje mi się, że to będzie wszystko co możesz osiągnąć.
Misiek021

&quot pisze:W jaki sposób jest to mapowane? Skrypt bat/cmd w autostarcie jak napisałem wcześniej?
Mam mapowane plikiem bat.

&quot pisze:Jeśli tak, to w nim możesz podać parametry uwierzytelnienia: użytkownika i hasło.
Niestety Windows XP Home nie pozwala na zapamiętywanie uwierzytelnień
Też tak myślałem. Obecnie użytkownikom ustawiłem prawa dostępu, że jeśli mają skróty do plików wykonywalnych i udział jest mapowany to się do programu dostaną (do katalogu nie mają dostępu). Więc nawet jeśli ktoś by plik bat podejrzał to i tak dużo nie zrobi bo nie ma dostępu do katalogu
&quot pisze:Te hasła nie są ze sobą w żaden sposób synchronizowane. Zmiana hasła na stanowisku (Windows XP Home) nie wpłynie na hasło w sambie.
To wiem i dlatego jeśli użytkownik zmieni po 30 dniach hasło w Windows XP to już samba go nie wpuści. Jedyne wyjście to jak pisałeś powyżej

Zmianę hasła w Windows XP Home wymuszę poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

net accounts
Dziękuję za pomoc, a jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to jestem otwarty.
ODPOWIEDZ