[+] Migracja bazy MSSQL do PostgreSQL

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
kfiacior

[+] Migracja bazy MSSQL do PostgreSQL

Post autor: kfiacior »

Witam.

Przenoszę cały serwer w firmie na Linuksa w celu usprawnienia pracy. Wszystko idzie całkiem fajnie, jest jednak jeden problem firma pracuje w oparciu Bussines Contact Manager (dodatek do Outlooka). W chwili obecnej, baza z której korzysta BCM stoi na SQL serwer.

Czy można przenieść MSSQL bazą na PostreSQL serwer tak aby wszystko działąło jak należy? Czy składnia zapytań, struktura tabeli, sposób zapisu relacji są identyczne? Jakie mogę napotkać problemy? Czy taki zabieg jest w ogóle możliwy?
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Jeśli aplikacja korzysta z czystego standardu SQL to nie powinno być problemów (szczerze wątpię). Na pewno różnice są w typach danych, procedurach/funkcjach składowanych, triggerach i pewnie w wielu innych miejscach. Bez sporego wkładu pracy własnej pewnie się nie obejdzie. Możesz powalczyć tym i sprawdzić na ile będzie to działające po konwersji.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Też wątpie żeby się udało to zrobić, niestety.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Pozostaje jeszcze zwirtualizowanie maszyny windowsowej.
kfiacior

Też, o tym myślałem z tym że, mam problem z systemem operacyjnym, tzn. musiałbym zainstalować to na Windows XP, i znów będę miał problem z limitem 10 sesji. Niestety, na zakup Windows w wersji serwerowej nie mam nawet co liczyć. Będę coś myślał.
Wracając do maszyny, w momencie kiedy postawiłbym na załóżmy vmware serwer windowsowy i na nim bazę, rozumiem, że nie powinno być problemów z pracą takiego ustrojstwa?
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

kfiacior pisze:Też, o tym myślałem z tym że, mam problem z systemem operacyjnym, tzn. musiałbym zainstalować to na Windows XP, i znów będę miał problem z limitem 10 sesji. Niestety, na zakup Windows w wersji serwerowej nie mam nawet co liczyć.
Może wersja Foundation? Przyjrzyj się temu, bo tam też są ograniczenia ilości sesji - ale nie jestem pewien czy 15 czy 25.
Będę coś myślał.
Wracając do maszyny, w momencie kiedy postawiłbym na załóżmy vmware serwer windowsowy i na nim bazę, rozumiem, że nie powinno być problemów z pracą takiego ustrojstwa?
Powinno działać - choć jeśli chodzi o VMware to mam mieszane uczucia: wolne to było, choć się wygodnie zarządzało. Obecnie stosuję Virtualboxa, nie mam większych zastrzeżeń. Poza tym, że jest już Oraclowy ;)
kfiacior

Dziękuję za pomoc, myślałem jeszcze o wersji MSDN, niby w firmie nie można, ale jak uruchomię na maszynie wirtualnej to może się nikt nie obrazi.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

kfiacior, Policja na pewno się nie obrazi, w końcu instalujesz na wirtualnej maszynie a nie na fizycznej :> (mam nadzieje, że wyczułeś sarkazm).

Generalnie klasyczny ,,vendor lock_in''.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Bastian pisze:w końcu instalujesz na wirtualnej maszynie a nie na fizyczne
No i będą mogli zająć maszynę wirtualną jako dowód w sprawie ;)
Awatar użytkownika
Bastian
Member

lolleq pisze:No i będą mogli zająć maszynę wirtualną jako dowód w sprawie ;)

Dla nich pewnie mniej kłopotu..dzwigania :P
ODPOWIEDZ