Witam.
Jak zainstalować sterowniki nvidii do karty graficznej geforce 8600 GT na Ubuntu 10.0? Ściągnąłem je ze strony nvidii, zalogowałem się jako root, ale kiedy próbuje je uruchomić to dostaję ostrzeżenia i nie instalują się. Treść ostrzeżeń:
1 You do not appear to have NVIDIA GPU supported by the 260.19.36 NVIDIA Linux graphics driver installed in this system.
2 You appear to be running on X server; please exit X before installing.
3 Error: Instalation has failed...
Dodam, że próbowałem powtórzyć instalację nie tylko w terminalu, w trybie graficznym ale też po wciśnięciu Ctrl+Alt+f2, wynik ten sam.
Kozow pisze:You appear to be running on X server; please exit X before installing.
Ta linijka jest ważna. Wiedzę że wiesz dlaczego nie możesz zainstalować sterownika tylko zabierasz się od złej strony (chyba, bo nie podałeś tego). W trakcie instalacji musisz ubić X server (gdm, kdm, itp. również). Wyloguj się, przejdź na drugą konsolę, zaloguj i ubij menager logowania.
Nie lepiej po prostu zainstalować z repozytorium.
Jest tam oczywiście "leciwa" wersja 260.19.29 ale paczki z repozytorium zawsze mniej mi psuły w systemie.
Przepraszam za odnawianie tematu po tak długim czasie, ale problem pozostał nie rozwiązany.
Repozytorium to to samo co menedżer pakietów Synaptic?
Jeśli tak to mam w nim zainstalowane (zielone kwadraty) następujące elementy nvidii:
[INDENT]jockey-common
jockey-gtk
nvidia-173-modaliases
nvidia-96-modaliases
nvidia-common
nvidia-current-modaliases(260.19.06)
xserver-xorg-video-nouveau
xserver-horg-video-nv[/INDENT]
Cała lista "programów/sterowników/czy czego tam jeszcze" nvidii jest długa i nie wiem co instalować do mojej karty.
Przecież na Ubuntu, w menu "System" -> "Administracja" jest coś takiego jak "Dodatkowe sterowniki", powinien widnieć tam sterownik do kart nVidia, wystarczy kliknąć "Włącz" i sterownik zostanie zainstalowany.