Zdalna administracja ruterem 3g (orange, era, play, plus)

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

pawelo pisze:Uruchomiłem przed chwilą ORANGE B.E. z modemem usb. Nie mam wykupionej usługi u operatora tzw. "VPN", czyli publicznego IP.
Za każdym razem jak się loguję dostaje inny IP nie publiczny. Mam udostępnionego np. cupsa na porcie 631.

Skanuję przydzielone w danej chwili ip nmapem z innego komputera lub z nmap online i niestety jest:

Kod: Zaznacz cały

Starting Nmap 4.75 at 2011-03-12 00:14 St?ední Evropa (b?žný ?as)
All 1000 scanned ports on public-gprs81545.centertel.pl (xx.xx.192.11) are filtered

Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 202.49 seconds

Pozdrawiam.
1. Od kiedy VPN oznacza Publiczne IP?
2. Może podaj kolego jakie dostajesz IP - nie bój się nikt się do Ciebie nagle nie włamie, podaj proszę całe IP jakie wyświetla Ci się na stronie np http://www.pokapoka.pl/
pawelo

Post autor: pawelo »

Proszę czytać ze zrozumieniem.
W orange usługa, która umożliwia uzyskanie zmiennego publicznego adresu IP, czyli taką strefę zdemilitaryzowaną nazywa się "usługą VPN" (nazwa własna ORANGE), która kosztuje 5zł netto.
Wzięła się chyba od loginu przy autoryzacji zamiast standardowego

Kod: Zaznacz cały

internet:internet
Standardowo cały ruch leci przez jakieś serwery proxy, które optymalizują np. grafikę (co widać po jakości, przy przeglądaniu www).

Wczorajsze IP to: 91.94.192.11

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

xmaster pisze:1. Od kiedy VPN oznacza Publiczne IP?
Być może operator tak nazywa usługę... błędnie oczywiście.
viper_lasser

Post autor: viper_lasser »

Dawno tutaj nie zaglądałem ale do rzeczy
Ja znalazłem inne rozwiązanie
Wystarczy na routerze 3g bez zewnętrznego publicznego adresu ip zainstalować np usługę N2N, ja to zrobiłem na openwrt i działa jak trzeba.

Ktoś wie może w jaki sposób przekierować ruch z routera o wirtualnym interfejsie np tap0 lub edge0 na jakiś konkretny komputer podpięty np pod eth1 lub eth2 ?
ODPOWIEDZ