Hagal pisze:Przepisuj dokładnie, bo bash nie lubi fuszerki
nie wiem jak to się stało że przez ctrl+c i ctrl+v nie skopiowało się dokładnie :P no ale jak widać- da się... najważniejsze, że już działa dzięki
mlyczek pisze:
szczypior88 pisze:2) Monitor aktualizacji: czy można w jakiś sposób spowodować, że przy braku pakietów do aktualizaji pokaże taki właśnie komunikat? czy jak pojawi się jakaś aktualizacja wystarczy wklepać tylko aptitude dist-upgrade?
Co do pierwszego to po prostu nic nie będzie pisać.
zauważyłem, że nic nie będzie pisać ale mi właśnie chodzi o to, żeby napisał "brak pakietów", albo w ogóle nie wyświetlał linijki "Pakiety do aktualizacji: "
szczypior88 pisze:ale mi właśnie chodzi o to, żeby napisał "brak pakietów", albo w ogóle nie wyświetlał linijki "Pakiety do aktualizacji: "
Trzeba by zmodyfikować ten skrypcik, który sprawdza aktualizacji tak, aby gdy ich nie będzie, wpisywał do tego pliku /var/log/upgrades.log linijkę "Brak aktualizacji". Basha znam słabo (próbowałem nawet to zrobić, ale mi nie wyszło), więc musisz poczekać, aż odpowie ktoś, kto się na tym zna.
#!/bin/bash
logfile="/var/log/upgrades.log"
lista() {
apt-get dist-upgrade -s | grep 'Inst'
}
apt-get update 2>&1 >/dev/null
if [ -z "$(lista)" ]; then
echo "Brak" > $logfile
else
echo "$(lista | sed '/^Inst/!d;{s/Inst\ //;s/\ .*//}')" > $logfile
fi
Pozdrawiam
P.S.
Wprowadziłem też inną małą modyfikację - pokazuje teraz tylko nazwy paczek dostępnych do aktualizacji - bez zbędnych numerków, które niepotrzebnie rozjeżdżały wynik
ale jak sądze da się wyciagnąć więcej Wpis "temp 3" nie będzie problemem, ale co można jeszcze dodać ?
Dodam (jeśli to ważne), że dysponuje Debianem Lenny/Sid AMD64 (zgodnie z poradnikiem uaktualnienia Etch'a na Sid'a autorstwa Kaki)
Z góry dzięki za pomoc