Próba instalacji 6.0.1a, komputer zacina si

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Shaken

Próba instalacji 6.0.1a, komputer zacina się przy ekranie wyboru opcji instalacji

Post autor: Shaken »

Witam.
P
obrałem sobie ostatnio Debiana w wersji 6.0.1a (z debian.org), nagrałem obraz płyty (debian-6.0.1a-i386-CD-1.iso) poprzez IMGBurn na płytkę. Program nie pokazał mi po nagraniu żadnego błędu.
Przy próbie zainstalowania systemu, po wybraniu albo opcji:

Kod: Zaznacz cały

Install albo Graphic Install
wszystko się zawiesza. Na dole pokazuje się paseczek, obraz zaczyna energicznie migać i minimalnie przesuwa się w każdą stronę. (http://iv.pl/images/30470468568034797486.jpg w tym momencie). Nie jest to wina karty graficznej czy monitora - obok jest Windows XP i działa.
Sumy kontrolne są poprawne. Na wirtualnej maszynie virtualbox płyta działa.
Co zatem może być powodem, że płytka ta nie działa na tym komputerze?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Edycja:
Dodam, że przed chwilą próbowałem ruszyć instalator Debiana 5.0.7 i ruszył.
Jarod
Beginner

Post autor: Jarod »

Sprawdź integralność płyty - może obraz jest uszkodzony albo źle nagrany. W instalatorze debiana jest taka opcja
Shaken

Jak uruchomić tą opcję?
Każdy wybór w menu zacina komputer.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

To jakość płyty zła lub napęd szwankuje. Nagraj pobrany obraz iso instalacyjnej wersji Debiana np. na nośniku do wielokrotnego nagrywania, z jak najmniejszą prędkością.
Shaken

To jakość płyty zła lub napęd szwankuje.
Windows XP i Debian 5.0.7 startują. Napęd jest sprawny.
Nagraj pobrany obraz iso instalacyjnej wersji Debiana np. na nośniku do wielokrotnego nagrywania, z jak najmniejszą prędkością.
Tak też zrobiłem. Wykorzystałem już 3 różne nośniki. Na wszystkich to samo.
Jarod
Beginner

Post autor: Jarod »

Napisałeś, że sumy kontrolne są poprawne ale nie wiem jak to sprawdzałeś. Czasami programy darmowe pod Windows do nagrywania źle sprawdzają sumy - miałem takie przypadki.

Ściągnij z internetu program ,,md5 checker'', utwórz iso płyty i oblicz pod Windowsem sumę kontrolną tego obrazu i sprawdź czy się zgadza.
Shaken

Jarod, tak też właśnie zrobiłem. Udało mi się zainstalować już tego Debiana. Jakimś cudem uruchomiłem instalację w trybie eksperta i się udało. Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ