Debian i instalacja sterowników karty graficznej Radeon 9800

Pomoc dotycząca instalacji systemu
3k51t

Debian i instalacja sterowników karty graficznej Radeon 9800

Post autor: 3k51t »

Witam.
Od jakiegoś czasu używam Debiana na laptopie i bardzo sobie go chwalę, prawie nie mam z nim problemów. Ostatnio z powodu nawału pracy postanowiłem uruchomić mój stary komputer stacjonarny i zlecić mu proste zadania, odciążając tym samym laptopa. Wszystko pięknie zaplanowane, ściągnąłem obraz iso wersji testowej, instalacja, wszystko w jak najlepszym porządku, uruchamia się system i czarny ekran. Myślę sobie sterowniki do karty graficznej. Ściągnąłem ze strony ATI odpowiedni sterownik, uruchamiam system w trybie awaryjnym i to samo, czarny ekran, brak oznak życia. Nie da się pracować w konsoli.
Trudno pomyślałem sobie, ściągnę wersję stabilną i zrobię aktualizację do testowej. Wypaliłem płytkę, wszystko pięknie, instalacja bez żadnych problemów i znów czarny ekran, w w trybie awaryjnym tak samo. Ma ktoś jakiś pomysł?
Jak nic nie wymyślę, zainstaluję jeszcze raz wersję stabilną bez trybu graficznego, wtedy sterowniki i dopiero środowisko graficzne.

Wszelkie uwagi mile widziane.
Pozdrawiam.

---

Chyba znalazłem rozwiązanie: TU. Przetestuję i dam znać.
mrc000

Post autor: mrc000 »

I jak, pomogło?

Prawie pół roku temu miałem podobny problem. Winą było coś w buforze ramki. Monitor Belinea i automatycznie wkompilowany KMS. KMS ustawiał od razu dziwną rozdzielczość (tak przypuszczam). Za radą ustawiłem na sztywno rozdzielczość na 800x600 i już grało.
3k51t

Post autor: 3k51t »

Kod: Zaznacz cały

radeon.modeset=0
pomaga, teraz tylko znaleźć sterowniki do mojej wersji jadra (2.6.32-5-amd64). Wygląda na to, że nie ma jeszcze oficjalnej paczki od ATI. Co zrobić w związku z tym, jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Próbowałeś dopisać kody VGA do linii startowych jądra w grub-menu?
ODPOWIEDZ