KDE4 dostępne w Sidzie
Właśnie zainstalowałem. aktualizacja przebiegła bez problemu. No i cóż - szczerze mówiąc - szału nie ma. Zacznę od tego, co działa lepiej w 4.6.1:
- Montowanie dysków stałych. Jak widać, zrezygnowali z HAL-a i teraz działa lepiej. Jeśli nie ma wpisu w fstab (ja preferuję brak wpisów bo mam system na dysku zewnętrznym). Przedtem się wywalało, teraz działa - pyta o hasło roota
- Drobne poprawki w aplecie network-managera - teraz umożliwia połączenie z ukrytą siecią.
- Drobne poprawki w tłumaczeniu
Za to minusów jest więcej:
- problemy z aktualizacją z 4.5 - u mnie np widok katalogu był czarny (nieprzezroczysty) i nie dało się tego zmienić. Musiałem usunąć widok katalogu ze skrótami i dodać jeszcze raz.
- działa i uruchamia się wolniej, bardziej zamula - u mnie w tej chwili proces plasma-desktop non stop zajmuje 30% procesora. Co to ma być?
- denerwujący błąd - po wybraniu katalogu domowego z paska wyświetla się katalog domowy, ale nie widać zawartości - okno jest czyste
- brak współpracy z Compizem. Niektóre elementy "nie chcą" byc przezroczyste, pomimo że poprzednio były - menu Lancelota, powiadomienia, podpowiedzi na pulpicie, aplent network-managera, aplet akumulatora (to okno po kliknięciu) nie są już przezroczyste.
- system powiadomień - popsuli. Ten z poprzedniej wersji był lepszy - teraz już nie ma grupowania powiadomień
- Montowanie dysków stałych. Jak widać, zrezygnowali z HAL-a i teraz działa lepiej. Jeśli nie ma wpisu w fstab (ja preferuję brak wpisów bo mam system na dysku zewnętrznym). Przedtem się wywalało, teraz działa - pyta o hasło roota
- Drobne poprawki w aplecie network-managera - teraz umożliwia połączenie z ukrytą siecią.
- Drobne poprawki w tłumaczeniu
Za to minusów jest więcej:
- problemy z aktualizacją z 4.5 - u mnie np widok katalogu był czarny (nieprzezroczysty) i nie dało się tego zmienić. Musiałem usunąć widok katalogu ze skrótami i dodać jeszcze raz.
- działa i uruchamia się wolniej, bardziej zamula - u mnie w tej chwili proces plasma-desktop non stop zajmuje 30% procesora. Co to ma być?
- denerwujący błąd - po wybraniu katalogu domowego z paska wyświetla się katalog domowy, ale nie widać zawartości - okno jest czyste
- brak współpracy z Compizem. Niektóre elementy "nie chcą" byc przezroczyste, pomimo że poprzednio były - menu Lancelota, powiadomienia, podpowiedzi na pulpicie, aplent network-managera, aplet akumulatora (to okno po kliknięciu) nie są już przezroczyste.
- system powiadomień - popsuli. Ten z poprzedniej wersji był lepszy - teraz już nie ma grupowania powiadomień
Okazało się, że wysokie użycie procesora powodowało ustawienie działania "Glob" zamiast tapety. Szkoda, bo fajne to było i nie zamulało we wcześniejszym KDE. Compiz niestety nie działa tak jak trzeba z KDE 4.6. Panel też traci przezroczystość - wystarczy wyłączyć compiza i właczyć znowu, a panel od tej pory już przezroczysty nie będzie. Pomaga dopiero ponowne dodanie panelu domyślnego.
Zobaczę jeszcze jak będzie na nowym użytkowniku. Efekty kwin są dość biedne... niestety. No i te powiadomienia - przedtem były grupowane, teraz wyskakują i jeśli jest ich dużo, to robi się bałagan. Ciekawe kto mądry wymyślił tą zmianę.
Zobaczę jeszcze jak będzie na nowym użytkowniku. Efekty kwin są dość biedne... niestety. No i te powiadomienia - przedtem były grupowane, teraz wyskakują i jeśli jest ich dużo, to robi się bałagan. Ciekawe kto mądry wymyślił tą zmianę.
Znalazłem sposób na rozwiązanie problemu z katalogiem domowym. Wchodzimy w ustawienia dolphina (ustawienia -> konfiguracja dolphin) i ustawiamy lokalizację folderu domowego na file:///home/ - błąd był spowodowany tym, że było tam wpisane file:///home/nazwa-uzytkownika. Nie wiem czemu to sprawia problem, bo tak na logikę, to ta druga opcja jest poprawna.
U mnie z Compizem problemów nie ma. Od pierwszego startu wszystko przeźroczyste i ładne. Bez efektu blur ale jest - moja wersja Compiza blura z KDE nie obsługuje. Co do błędów, które odczułem to: czarne tło menadżera logowania i problemy z dolphinem, które zniknęły po zresetowaniu konfiguracji KDE. Ma ktoś informacje jak przywrócić tło w menadżerze logowania?
U mnie pojawił się problem z montowanie dysków na USB.
Rozwiązaniem problemu jest instalacja KDM, ale jakoś nie leży mi to rozwiązanie, wolę odpalać środowisko graficzne za pomocą startx, jak to robiłem dotychczas.
Próbowałem dodać do .xinitrcale nie zadziałało.
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem, aby móc pozbyć się KDM?
Kod: Zaznacz cały
org.freedesktop.UDisks.Error.PermissionDenied: Not Authorized
Próbowałem dodać do .xinitrc
exec ck-launch-session dbus-launch startkde
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem, aby móc pozbyć się KDM?
-
A ja jestem ciekaw jakiego dekoratora okien używacie w Compizie? Kiedy chcę wybrać dekorację okien KDE4 to wywala mi błąd:
Co do samej aktualizacji KDE do 4.6 to przebiegła bez błędów, jedynie zaraz po załadowaniu systemu w tacce systemowej ikonki są bardzo małe i wracają do odpowiedniej wielkości dopiero jak uruchomię jakiś program, który dodaje do tacki swoją ikonkę.
Plik wykonywalny: kde4-window-decorator PID: 3787 Sygnał: Segmentation fault (11)