Jak wy
-
Jak wyłączyć środowisko graficzne?
Pewnie było wiele razy ale w google nic ciekawego nie znajduję
Mam GNOME i chciałbym żeby się w ogóle nie uruchamiało - żeby był sam terminal ale jakbym potrzebował to żebym znów mógł włączyć przez terminal. Po prostu większość rzeczy zamierzam robić przez ssh a środowisko niepotrzebnie zżera ramu. Ale jestem początkujący więc jak czegoś nie będę mógł zrobić przez ssh to bym zrobić przez gnome.
Mam GNOME i chciałbym żeby się w ogóle nie uruchamiało - żeby był sam terminal ale jakbym potrzebował to żebym znów mógł włączyć przez terminal. Po prostu większość rzeczy zamierzam robić przez ssh a środowisko niepotrzebnie zżera ramu. Ale jestem początkujący więc jak czegoś nie będę mógł zrobić przez ssh to bym zrobić przez gnome.
Kod: Zaznacz cały
/etc/X11/default-display-manager
startx
gdm3
Możesz też za pomocą narzędzia wyłączyć automatyczne uruchamianie gdm przy starcie systemu. Myślę, że to bardziej eleganckie rozwiązanie
rcconf
Najlepiej za pomocą update-rc.d:
Albo za pomocą poziomu startu. Ustawić gdm start dla init 2 3 4 a stop dla 1 5 0 6.
Przełączając się w poziom startu 5 będziesz miał GNOME wyłączone.
su
update-rc.d gdm remove
Przełączając się w poziom startu 5 będziesz miał GNOME wyłączone.
-
Jak wpiszesz w konsoli:
to GNOME będzie wyłączone.
Jeśli masz uruchomione GNOME i chcesz wyłączyć wpisujesz:
i w ten sposób wyłączasz GNOME.
Albo przełączasz się w inny poziom startu gdzie GNOME nie jest domyślnie uruchamiane:Niestety domyślnym poziomem startu dla debiana jest poziom 2. Skrypt gdm uruchamiający GNOME jest ustawiony tak by się uruchamiał w wszystkich (2-5) poziomach startu. I to możesz zmienić za pomocą polecenia
po czym po przejściu w poziom startu 2 (normalny start) GNOME pozostanie wyłączone.
Możesz tez zmienić domyślny poziom startu systemu edytując plik:zmieniajac w linijce :
cyfrę 2 na 3 , 4 lub 5.
Przy wyborze domyślnego poziomu startu (2,3,4,5) ważne jest byś wybrał taki gdzie gdm nie jest uruchamiane.
Teraz trochę jaśniej Ci to przedstawiłem oszczędzając Ci fatygi zaglądania do podręcznika Debiana. Mam nadzieje ze skutecznie.
su
update-rc.d gdm disable
lub
update-rc.d gdm remove
Jeśli masz uruchomione GNOME i chcesz wyłączyć wpisujesz:
su
/etc/init.d/gdm stop
Albo przełączasz się w inny poziom startu gdzie GNOME nie jest domyślnie uruchamiane:
su
init 2
init 3
init 4
init 5
update-rc.d gdm start 2 4 5 . stop 1 2 6 0
Możesz tez zmienić domyślny poziom startu systemu edytując plik:
su
nano /etc/inittab
# The default runlevel.
id:2:initdefault:
Przy wyborze domyślnego poziomu startu (2,3,4,5) ważne jest byś wybrał taki gdzie gdm nie jest uruchamiane.
Teraz trochę jaśniej Ci to przedstawiłem oszczędzając Ci fatygi zaglądania do podręcznika Debiana. Mam nadzieje ze skutecznie.
-
Ja preferuje taką metodę:
cd /etc/rc2.d/
mv S21gdm3 K21gdm3
-