Python w roli PHP
Python w roli PHP
Witam!
Od jakiegoś czasu nosze się z myślą o nauce programowania w Pythonie. Ponieważ zajmuje się projektowanie stron WWW interesuje mnie, czy PHP można zastąpić Pythonem. Chodzi mi na przykład o logowanie na stronie bądź wyszukiwanie. Czy jest sens używać do tego Pythona, czy lepiej zostawić to w rękach sprawdzonego połączenia PHP z MySQL?
Od jakiegoś czasu nosze się z myślą o nauce programowania w Pythonie. Ponieważ zajmuje się projektowanie stron WWW interesuje mnie, czy PHP można zastąpić Pythonem. Chodzi mi na przykład o logowanie na stronie bądź wyszukiwanie. Czy jest sens używać do tego Pythona, czy lepiej zostawić to w rękach sprawdzonego połączenia PHP z MySQL?
Myślę, że jesteś w stanie poznać oba języki. Trudno mi powiedzieć, czy w Pythonie będziesz osiągnąć to samo, a nawet więcej niż w PHP, ponieważ nie zajmuję się projektowaniem aplikacji webowych. Jeżeli masz poważne wątpliwości może spytaj się na jakimś forum poświęconym technologiom webowym, gdyż tam jest większe prawdopodobieństwo, że dostaniesz satysfakcjonującą odpowiedź.
W Pythonie, możesz, o ile dobrze wiem, pisać również aplikacje okienkowe. Teoretycznie, więc ma on większe możliwości od PHP (o PHP-GTK nawet nie wspominajcie, bo ten projekt to tragedia). Według niektórych testów jest on również nieznacznie szybszy.
Osobiście jednak szczerze nienawidzę jego notacji i mimo wszystko zostanę przy PHP.
Osobiście jednak szczerze nienawidzę jego notacji i mimo wszystko zostanę przy PHP.
Oczywiście ze Python da rade. Jeśli chcesz programować aplikacje webowe, to oprócz pythona musisz poznać też framework webowy dla niego (django). Generalnie dla PHP nie musisz na początku uczyć się żadnych frameworków. Python generalnie oprócz www sprawdzi się też w innych zastosowaniach. Aplikacje www w pythonie+django wyglądają i działają bardzo ładnie. Tutaj przykład.
PHP nadaje się cudownie do małych projektów, przy większych (i pracy zespołowej) zaczynają się problemy. Nie ucz się w ciemno technologii, jeżeli potrzebujesz PHP - poznawaj PHP, jeżeli życie zmusza Cię do poznawania Pythona - ucz się Pythona. Jeżeli robisz coś sam dla siebie i będzie to mały projekt, to PHP się nada, bo gołe jest proste w obsłudze.
Miłego!
Miłego!