[+] Gnome, co robi

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
KRISS

[+] Gnome, co robić aby zwalniało się miejsce po skasowaniu niepotrzebnych plików?

Post autor: KRISS »

Witam Wszystkich Użytkowników.
Mam mały problem. Od niedawna bawię się GNOME i używam tego środowiska. Mam go zainstalowanego na Debianie5. Ściągam pliki na pulpit np. do katalogu pobrane, gdy już mi nie są potrzebne kasuję poprzez przeciągnij i upuść do kosza jednak w koszu ich nie ma, a miejsce na dysku przez to się nie zwalnia. Prawdopodobnie odkłada mi się to do jakiegoś katalogu, ale nie wiem jakiego - stąd problem. Jak je znaleźć i usunąć i co robić aby zwalniało się miejsce po skasowaniu niepotrzebnych plików.
sullivan
Beginner

Post autor: sullivan »

A nie lepiej zaznaczyć pliki przeznaczone do skasownia za pomocą SHIFT + DELETE ? Na stałe usuwasz przez to plik z dysku bez umieszczania go w koszu.
Awatar użytkownika
menthu

Post autor: menthu »

Sprawdź zawartość katalogu:

Kod: Zaznacz cały

~/.local/share/Trash/files
KRISS

menthu pisze:Sprawdź zawartość katalogu:

Właśnie też o tym czytałem ale nie mogę nigdzie tego znaleźć. Jest jakieś rozwiązanie wpisując ten kod, który podałeś?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Kropka oznacza, że katalog jest ukryty, wciśnięcie kombinacji ctrl+h w większości menedżerów plików pozwala zobaczyć ukryte pliki. U mnie na każdej osobnej partycji jest też folder:

.Trash-1000
lub
.Trash-999
KRISS

menthu pisze:Sprawdź zawartość katalogu:

Dzięki Wielkie menthu - Problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ