Czy używając Compiz'a w Kde da się włączyć standardowe dekoracje okien Kde? Bo wybieram Kde4WindowDecorator, a dekoracji nie ma. Wiem, że można użyć dekoracji z emeralda, ale wolałbym te natywne kde.
tmy123 pisze:Czy używając Compiz'a w Kde da się włączyć standardowe dekoracje okien Kde? Bo wybieram Kde4WindowDecorator, a dekoracji nie ma. Wiem, że można użyć dekoracji z emeralda, ale wolałbym te natywne kde.
Tak jak napisałem 2 posty niżej, u mnie przy wyborze dekoracji okien KDE4 pojawia się błąd:
Dekoracje KDE nie działają z Compizem, który jest w repozytorium. W sieci można gdzieś znaleźć działającą paczkę z Emeraldem i dodać do niej styl, który podał kolega wyżej. Można też skompilować sobie Compiza bo ten w repozytorium jest troszkę stary i nie ma kilku łat usprawniających integrację z KDE jak np. ustawienia animacji Plasmy itp.
Jak znajdę tą paczkę, to jeszcze podrzucę linka, bo całkiem niedawno instalowałem ją znajomemu i działała.
Potwierdzam, u mnie również dekoracje okien KDE4 nie działają z Compiz'em i wywala błąd. A Emeralda już nie ma .
P.s. Nie wiem czy tak powinno być ale u mnie efekty Compiz działają lepiej niż te z Kwin (mniejsze zużycie procesora).
Emerald jest w repozytorium frickelplatz. I fakt, chyba jednak Compiz działa wydajniej niż efekty kwin. Dodatkowo, compiza da się uruchomić nawet na nouveau - efektów kwin mi się nie udało.
Dziwne, to o czym napisałeś bo u mnie dekoracje KDE działają, a włączyłem je poprzez fusion-icon.
Napisałem tylko jakie miałem doświadczenia, inni zdają się to potwierdzać, więc może jest to wina czegoś innego, nie wiem.
Co do Compiza i KWin, to na NVidii ten drugi jest dla mnie nieużywalny. Tnie się, pożera zasoby procesora, za to Compiz jest wydajny i działa płynnie. Może próbował ktoś instalować wersje 0.9.2 z repozytorium eksperymentalnego?