[+] Nie mog

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

[+] Nie mogę sformatować dysku pendrive Kingston DT100/32GB

Post autor: pinochio »

Otóż mam taki problem, kopiowałem na pendriva plik mp4 i nie wgrał się do końca, potem już nie można było nic z niego skasować ani wgrać. Nie da się go także w żaden sposób sformatować, a przeróżnych programów i sposobów próbowałem. Pndrive wygląda na nieuszkodzony, bo po włożeniu widać w nim wszystkie pliki, po ponownej próbie zajrzenia w jego zawartość pokazuje się pusty. Tak jakby się blokował. W support Kingstona poradzili mi użyć w dosie Killdisk, ale tam go nie rusza, zawiesza się, w windowsowym dochodzi do 99% i pokazuje błąd, potem brak plików. I tak w kółko. Program Repair_v2.9.1.1 nie widzi USB-dysku, nawet jak go wyciągam i wkładam. HDD Regenerator przeszedł w dosie do końca i nie znalazł na tym dysku żadnych badów w sektorach.
Dwa razy wykonany fdisk -l, raz po podłączeniu pendriva, a drugi raz po próbie formatowania, pierwszy raz go widzi, po próbie formata znika:

Kod: Zaznacz cały

Dysk /dev/sdc: 32.0 GB, bajtów: 32044064768
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 3895
Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512                                                                                                                                                                                     
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512                                                                                                                                                                                     
Identyfikator dysku: 0x0030c5b7                                                                                                                                                                                                              

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System                                                                                                                                                                              
/dev/sdc1   *           1        3896    31293000+   c  W95 FAT32 (LBA)                                                                                                                                                                                                  
root@pinochio:/home/pinochio# mkdosfs -F 32 /dev/sdc1                                                                                                                                                                                             
mkdosfs 3.0.9 (31 Jan 2010)                                                                                                                                                                                                                  
root@pinochio:/home/pinochio# fdisk -l                                                                                                                                                                                                            

Dysk /dev/sda: 160.0 GB, bajtów: 160041885696                                                                                                                                                                                                
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 19457                                                                                                                                                                                          
Identyfikator dysku: 0x385d385c                                                                                                                                                                                                              

/dev/sda1   *           1       19457   156288321    7  HPFS/NTFS                                                                                                                                                                            

Dysk /dev/sdb: 500.1 GB, bajtów: 500106780160                                                                                                                                                                                                
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 60801
Identyfikator dysku: 0x9ccd9ccd

/dev/sdb1               1       57049   458246061    7  HPFS/NTFS
/dev/sdb2           57050       60802    30138369    5  Rozszerzona
/dev/sdb5   *       57050       60643    28866560   83  Linux
/dev/sdb6           60643       60802     1270784   82  Linux swap / Solaris
root@pinochio:/home/pinochio#
Co z tym można zrobić?
yantar
Member

Post autor: yantar »

Kilka dni temu walczyłem z podobnym problemem, z wyszukanych informacji na sieci brak możliwości zapisu/kasowania na penie z systemem fat to dość częsta przypadłość pod Linuksami.
Głownie powoduje to przerwa w zapisie (np. nonszalanckie wyrywanie pena z USB przez windowsowych użytkowników, bez czekania na komunikat, a później żółć się wylewa użytkownikowi Linuksa ;) )
Szkoda, że już trochę po nim podłubałeś przed wykorzystaniem tego co niżej.
Mi pomogło narzędzie dosfsck dostępne spod roota.

man dosfsck
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Nie wiem, czy dobrze pamiętam ale fat32 ma ograniczenie do 2GB. Spróbuj pod system ntfs sformatować tego pendrive'a.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Raczej nie, fat32 ma do 2TB, ograniczenie jest tylko do 4GB na wielkość pliku. Zdaje się sam Windows XP nie potrafi zrobić większej partycji fat32 niż 32GB i trzeba dłubać innymi narzędziami. Czy jakoś tak to było.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Tam nic specjalnie nie dłubałem, nic się w każdym bądź razie w zachowaniu pendriva nie zmieniło. Ten dosfsck też nic go nie rusza

# dosfsck -a -r /dev/sdc1
dosfsck 3.0.9, 31 Jan 2010, FAT32, LFN
/dev/sdc1: 37 files, 9133/1954856 clusters
Awatar użytkownika
monolith

Post autor: monolith »

A próbowałeś może wyzerować całego pendrive'a komendą "dd"?

man dd
Skoro próbowałeś już wielu różnych metod, to może to akurat pomoże.

dd if=/dev/zero of=/dev/sdc bs=512
Co prawda to zniszczy strukturę partycji na całym pendrivie, ale może go w jakiś sposób zreanimuje.

Po tej operacji, programem "fdisk" podziel ponownie na partycje i poleceniem "mkfs" załóż nowy system plików, obojętnie jaki, byle by zobaczyć czy pójdzie.

Gwarancji nie ma, ale można spróbować.

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia...
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Już to też wcześniej próbowałem, nie idzie wejść do niego

# dd if=/dev/zero of=/dev/sdc bs=512
dd: zapis `/dev/sdc': Błąd wejścia/wyjścia
86505+0 przeczytanych recordów
86504+0 zapisanych recordów
skopiowane 44290048 bajtów (44 MB), 13,8225 s, 3,2 MB/s

# dd if=/dev/zero of=/dev/sdc1 bs=512
dd: zapis `/dev/sdc1': Brak miejsca na urządzeniu
3102241+0 przeczytanych recordów
3102240+0 zapisanych recordów
skopiowane 1588346880 bajtów (1,6 GB), 7,25686 s, 219 MB/s

# dd if=/dev/zero of=/dev/sdc
dd: zapis do `/dev/sdc': Brak miejsca na urządzeniu
1+0 przeczytanych recordów
0+0 zapisanych recordów
skopiowane 0 bajtów (0 B), 0,000626216 s, 0,0 kB/s
Dziwne zachowanie, jak tylko się do tego dysku wejdzie i cokolwiek spróbuje ruszyć, natychmiast ukrywa pliki i po kolejnym kliknięciu pokazuje się, jakby był pusty i pliki są już niedostępne (jakby gubił pamięć). Błąd dolphina

Plik lub katalog /media/usb0/vid7332.mp4 nie istnieje.
Raz ten plik po świeżym podłączeniu i wejściu w dolphinie na dysk KINGSTON udało się szybko usunąć do kosza, ale po następnym podłączeniu on się ukazał w pendrive ponownie.
Ostatnią nadzieję mam, być może jakimś sposobem uda mi się wgrać w Windowsie na niego nowy bios i w ten sposób go sformatować, pisałem o tym tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 54#9385954 ale jak na razie nikt mi też nie jest w stanie pomóc. Pewno pójdzie teraz pod młotek, bo pendrive co prawda jest na gwarancji, mam go dopiero 8 miesięcy, ale mam na nim widoczne cracki i ponadto go wczoraj otworzyłem (rozkleiłem), żeby zobaczyć wersję chipa.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Użyj może do formatowania gparted albo innego okienkowego menadżera.
Awatar użytkownika
menthu

Post autor: menthu »

Gdy mnie spotkała przypadłość braku jakiejkolwiek możliwości formatu pendrive (nie miałem niby praw do zapisu), to pomogło jedynie całkowite wyzerowanie pendrive oraz wgranie na nowo oprogramowania. Spędziłem nad tym pół dnia szukając narzędzi do takiego resetowania urządzenia na rosyjskich czy innych chińskich stronach. Co ciekawe, po wgraniu pena na nowo, chodzi szybciej niż przedtem, tak jakby miał sztucznie założone blokady.
Awatar użytkownika
yossarian
Beginner

Post autor: yossarian »

Pilnie obserwuję bo mam taki sam problem. Za nic nie chce się cham poddać.
ODPOWIEDZ