Jak sprawdzi

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
suncez

Jak sprawdzić architekturę systemu, jak zainstalować system 32-bitowy?

Post autor: suncez »

Witam.
Długo, specjalnie czekałem na nowe wydanie stabilne, trochę wypadłem z obiegu i teraz mam pewne wątpliwości co ja naprawdę zrobiłem instalując system.

Wykorzystałem płyty debian-6.0.1a-i386-DVD-1.iso. W ich opisie jest:

Kod: Zaznacz cały

Debian GNU/Linux 6.0.1a "Squeeze" - Official i386 DVD Binary-1 
Wybrałem graficzną wersję instalatora i minimalną konfigurację KDE. System się zainstalował poprawnie, tylko zastanawia mnie zainstalowane jądro.

suncez@aisa:~$ uname -ar
Linux aisa 2.6.32-5-amd64 #1 SMP Tue Mar 8 22:49:26 UTC 2011 x86_64 GNU/Linux
Wybrałem płyty z opisem i386, bo zależy mi na 32-bitowym systemie, a tu taka wersja jądra. Może to tylko kwestia opisu?

Co ja właściwie zainstalowałem? Czy płyty, które pobrałem są dla obu architektur, jeśli tak to jak wywołać instalację 32-bitowej architektury?

Od zawsze używam Linuksa w 32-bitach, nie mam doświadczenia z wersją 64-bit i jakoś mnie ona nie pociąga, choć mam procesor 64-bitowy i 4GB RAM.
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu moich wątpliwości.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Można mieć jadro x64 jeśli się ma takowy procesor. Właściwa architekturę systemu wskaże Ci :

dpkg --print-architecture
Awatar użytkownika
suncez

Dziękuję Ci za odpowiedź, to wynik polecenia:

root@aisa:/home/suncez# dpkg --print-architecture
i386
Rozumiem, że przy podanym w poprzednim poście jądrze, będę mógł swobodnie korzystać z aplikacji 32-bitowych?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Oczywiście. Jajo x86_64 jest kompatybilne z x32. System masz x32. Jednakże niepokoi mnie Twoja awersja dla x64. Debian X64 posiada cala gamę bibliotek WoW64 w których nazwie znajdziesz "ia32" dzięki którym zainstalujesz i uruchomisz każda aplikacje x32. Żeby daleko nie szukać np wine dla x64 jest także 32-bitowe.

Zawsze
Awatar użytkownika
suncez

Niepokoją mnie znajdywane w sieci informacje typu: skype nie ruszy na wersji 64-bitowej, wtyczka flasha nie działa poprawnie w przeglądarkach, itp. Komputer z procesorem 64-bitowym mam drugi rok, wcześniej używałem komputera z procesorem 32-bitowym i przyzwyczaiłem się do takiej wersji systemu. Debiana 5.0 też używałem w wersji 32-bitowej. Żartując powiem, że samo KDE4 jest dla mnie wystarczającym wyzwaniem. Pod Mandrivą 2010 jakoś je obłaskawiłem, teraz pod Debianem z oporami, ale też sobie poradzę, kwestia czasu, a tego jakby ciągle mi ubywa. Dlatego kontynuuję używanie systemu 32-bitowego.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

skype nie ruszy na wersji 64-bitowej
--> bzdura
wtyczka flasha nie działa poprawnie w przeglądarkach
---> bzdura

Debian x64 działa wyśmienicie i bez problemów.

Dla potwierdzenia:

davidoss@sid:~$ echo 'architektura systemu'; dpkg --print-architecture ; echo 'wersja skype'; skype --version ;                                                                                                                                                       
architektura systemu                                                                                                                                                                                                                                                         
amd64                                                                                                                                                                                                                                                                        
wersja skype                                                                                                                                                                                                                                                                 
Skype 2.1.0.81                                                                                                                                                                                                                                                               
Copyright (c) 2004-2009, Skype Limited                                                                                                                                                                                                                                       
davidoss@sid:~$   
Awatar użytkownika
suncez

Jeszcze raz Ci dziękuję. Może kiedyś się skuszę :)
ODPOWIEDZ