W firmie mam małą sieć, używam jako serwera plików dysku:
http://support.wdc.com/product/download ... 17&lang=pl
Proszę mi podpowiedzieć co może być przyczyną problemów w połączeniach z tym dyskiem.
Najczęściej system zwraca komunikaty typu:
Kod: Zaznacz cały
nie można połączyć z urządzeniem sieciowym
brak dostępu do zasobów
Podczas wycinania, lub kopiowania plików, z wolumenów na dysku, nautilus zawiesza się i czasem zwraca komunikat o niewystarczających uprawnieniach.
Bez względu na na to czy z konta root, czy zwykłego użytkownika nie mogę podejrzeć uprawnień do plików znajdujących się na dysku.
W ustawieniach dysku prawa dostępu mają grupy robocze GRUPA_ROBOCZA i WORKGROUP. Może lepiej zamiast systemu grup roboczych w sieci zastosować system domen (w sieci tylko mój komputer ma zainstalowany linux pozostałe pracują Windows).
W chwili obecnej próbuję pracować na Linuksie Mincie Julia, ale wcześniej były dystrybucje:
- Ubuntu 10,4
- Ubuntu 10,10
- Debian 6
- Open SUSE 11,4
Proszę o podpowiedzi.
Przemek.
Edycja:
Zapomniałem dodać, że problem nie występuje jeśli z dysku korzystają inne komputery (z systemem Windows). Dosłownie wystarczy włączyć komputer znajdujący się w sieci LAN, na którym jest Windows i otworzyć nawet tylko na chwilkę, jeden z katalogów na dysku sieciowym bym mógł korzystać z dysku.
Pojawia się również taki komunikat:
Nie można wyświetlić "smb://nazwadysku/nazwaudzialu/".
Błąd: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie
Proszę wybrać inną przeglądarkę i spróbować ponownie.
Nie można wyświetlić zawartości katalogu.
Nie można wyświetlić całej zawartości "/ na 192.168.0.198": Zdalny komputer zamknął połączenie
Nie można wyświetlić "smb://truckscan/download/".
Nieznany typ pliku
Dodane:
Nikt nawet nie próbuję dopytać o szczegóły, czy spróbować podpowiedzieć nawet odrobinę.