[+] Java nie dzia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
piosta4

[+] Java nie działa w przeglądarkach Firefox i Chrome

Post autor: piosta4 »

Witam.

Od dnia premiery Debiana 6.0 korzystam z tego systemu (wcześniej był Lenny) i jestem zadowolony. Windows pozostał już tylko jako platforma do gier.

Od jakiegoś czasu próbuje ściągnąć kilka utworów z wrzuty poprzez "ściągnik" i tu pojawia się problem - nie działa Java. Chrome i Firefox oraz Iceweasel - żadna przeglądarka nie daje sobie rady.

Wcześniej instalowałem Javę bo wymagał tego JDownloader i ten program działa bez problemów. Zainstalowałem ją w katalogu /opt (tam wrzucam programy z których korzystam bo tak mi najwygodniej, później robię skrót na pulpicie i jest ok)

Czytałem wiele poradników, tworzyłem dowiązania stosując się do porad ale nic nie przyniosło rezultatu. Nie chcę działać pochopnie dlatego proszę o jakieś wskazówki. Mam już dobrze dostosowany system, a nie chcę go rozwalić.

Kod: Zaznacz cały

root@debian:/home/sanders# java -version
java version "1.6.0_18"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea6 1.8.7) (6b18-1.8.7-2~squeeze1)
OpenJDK Server VM (build 14.0-b16, mixed mode)

root@debian:/home/sanders# update-alternatives --config java
There are 2 choices for the alternative java (providing /usr/bin/java).

Wybór       Ścieżka                                 Priorytet  Status
------------------------------------------------------------
  0            /usr/lib/jvm/java-6-openjdk/jre/bin/java   1061      tryb auto
  1            /usr/bin/gij-4.4                           1044      tryb ręczny
* 2            /usr/lib/jvm/java-6-openjdk/jre/bin/java   1061      tryb ręczny
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Zainstaluj pakiet sun-java6-jre.
piosta4

Yampress pisze:Zainstaluj pakiet sun-java6-jre.
Zrobiłem tak i co dalej? Nadal Java nie działa.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Zainstaluj jeszcze wtyczkę: sun-java6-plugin
Dodatkowo możesz ustawić nowo zainstalowaną javę jako domyślną w systemie.

Ps.: Odnośnie javy z: /opt
Należy zrobić dowiązanie pliku: /opt/jre1.6.0_24/lib/i386/libnpjp2.so w katalogu: /usr/lib/mozilla/plugins tyle, że należy używać jednego (.deb) lub drugiego (/opt) rozwiązania.
piosta4

Dziękuje, wszystko działa jak należy.
Andrzej70
Beginner

Post autor: Andrzej70 »

Przepraszam, że się podłączę, ale zauważyłem, że mi java nie działa w Google Chrome. Zastanawiam się czy w ogóle mam zainstalowane co trzeba i jak zmusić Chrome do pracy z java.

root@Mama:/home/andrzej# aptitude search default-jre
i A default-jre                                                        - Standardowe środowisko uruchomieniowe Java lub kompatybilne                  
p   default-jre:i386                                                   - Standard Java or Java compatible Runtime                                     
i A default-jre-headless                                               - Standardowe lub kompatybilne środowisko uruchomieniowe Java (typu headless)  
p   default-jre-headless:i386                                          - Standard Java or Java compatible Runtime (headless)
Sprawdziłem, że mam w /usr/lib/jvm jakieś katalogi, więc Java chyba jest. Ale nie mam pluginu do Google Chrome.
Znalazłem rozwiązanie na stronie http://funwithlinux.net/2012/08/debain- ... le-chrome/
Komenda do utworzenia miękkiego linku dla wersji 64bit to

[B][color=#666666][font=Arial]ln-s /usr/local/bin/jre1.7.0_51/lib/amd64/libnpjp2.so[/font][/color][/B]
Szkoda, że tego pluginu nie widać w ustawieniach Chrome. Zdaje się, że w pakiecie brakuje pliku "manifestu", żeby Chrome go mogło wyświetlać na liście pluginów. Wygląda na to, że ściąga się cały pakiet, a link prowadzi do jednego pliku. Czyżby pozostałe katalogi nie były potrzebne?
Czy to właściwa metoda do instalacji? bo może w repozytorium debiana jest już ten plugin i jak się zna jego nazwę to można go zainstalować? Tzn. powyżej jest ten plugin wymieniony, ale wpis może być mocno nieaktualny. Proszę o informację jak jest aktualnie. Najlepiej by było, żeby plugin znalazł się na liście rozszerzeń chrome i żeby był aktualizowany automatycznie:-)
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Andrzej70 pisze:Przepraszam, że się podłączę, ...
Nie przepraszaj tylko załóż swój temat.
Podłączanie pod czyjś na forach internetowych nie jest mile widziane.
Natomiast podłączanie pod temat sprzed kilku lat jest już chore no chyba, że masz identyczny problem (Debian 6.0 itd.)?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

W tym przypadku akurat problemy są podobne.

@Andrzej70: spróbuj rozwiązania z linku. Plugin javy do przeglądarki jest dostarczany razem z javą i będzie aktualizowany razem z javą.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Jeśli moderacja uważa, ze jest OK to w takim razie Andrzej70 pokaż:

ls -hal /opt/google/chrome/plugins
Andrzej70
Beginner

Post autor: Andrzej70 »

root@Mama:/home/andrzej# ls -hal /opt/google/chrome/pluginsrazem 8,0K
drwxr-xr-x 2 root root 4,0K sty 19 20:49 .
drwxr-xr-x 8 root root 4,0K lut  5 16:02 ..
lrwxrwxrwx 1 root root   48 sty 19 20:49 libnpjp2.so -> /usr/local/bin/jre1.7.0_51/lib/amd64/libnpjp2.so
root@Mama:/home/andrzej# 
Być może nie wyraziłem się jasno, ale komendę do utworzenia linku, podałem po zastosowaniu jej u siebie i sprawdzeniu czy działa.
Gwoli wyjaśnienia, wpis zrobiłem, żeby pomóc innym szukającym rozwiązania, oraz żeby sprawdzić czy przypadkiem nie ma lepszego.
Sytuacja jest moim zdaniem dosyć dziwna. Nawet jeśli plugin znajduje się lub będzie w pakiecie Java, nadal google chrome nie wie o tym, dopóki nie wskażemy mu tego pluginu (w moim przypadku za pomocą linku).

Ja też nie mam pojęcia gdzie mam ten plugin w pakiecie java zainstalowany i chętnie wykasuję plugin, który ściągnąłem ze strony java.com i zlinkuję plugin dostarczany w repo debiana.
Proszę o pomoc bo nie wiem jak znaleźć ten plugin w pakiecie java - nie mogę znaleźć podobnej biblioteki w katalogach z java. Chodzi o to, że wolę stosować ten od debiana, gdyż będzie z automatu aktualizowany, w przeciwieństwie do tego zainstalowanego ręcznie.

root@Mama:/home/andrzej# java -version
java version "1.6.0_27"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea6 1.12.6) (6b27-1.12.6-1~deb7u1)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 20.0-b12, mixed mode)
root@Mama:/home/andrzej# update-alternatives --config java
Jest tylko jedna alternatywa w grupie dowiązań java (udostępniających /usr/bin/java): /usr/lib/jvm/java-6-openjdk-amd64/jre/bin/java
Nie ma nic do skonfigurowania.
root@Mama:/home/andrzej# 
ODPOWIEDZ