Instalacja sterowników FGLRX

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
scott

Instalacja sterowników FGLRX

Post autor: scott »

Witam, postępowałem z instalacją sterowników tak jak jest to opisane tutaj. Wszystko było ok, jednakże potem okazało się że do mojej karty graficznej (Radeon 9200) potrzebny jest starszy sterownik fglrx (8.28.8). No i wszystko wydawało by się wporządku gdyby nie mały problemik, mianowicie:

Kod: Zaznacz cały

# dpkg -i ./fglrx-driver_8.28.8-1_i386.deb 
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu fglrx-driver. 
(Odczytywanie bazy danych ... 98910 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)Rozpakowanie fglrx-driver (z .../fglrx-driver_8.28.8-1_i386.deb) ... 
Dodawanie `diversion of /usr/lib/libGL.so.1.2 to /usr/lib/fglrx/diversions/libGL.so.1.2 by fglrx-driver' 
Dodawanie `diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/fglrx/diversions/libGL.so.1 by fglrx-driver' 
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie fglrx-driver: 
 fglrx-driver zależy od xserver-xorg (<< 1:7.0.99); jednakże: 
  Wersją xserver-xorg w systemie jest 1:7.1.0-18. 
dpkg: błąd przetwarzania fglrx-driver (--install): 
 problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany 
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: 
 fglrx-driver
Tak, wiem że mam zbyt nowy xserver-xorg. Ktoś mi też radził instalacje sterownika z repo, niestety to nie wchodzi w rachube ponieważ nie znalazłem nigdzie akurat tej wersji (8.28.8 - w nowszych moja karta nie jest wspierana). Co robić... Proszę o jakiś zjadalny dla nowicjusza opis.
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

Zawsze mozesz skorzystac z pomocy dpkg -i --force-all ... ale nie wiem jak w tym przypadku to zadziala. W teori sie zainstaluje, ale czy w praktyce potem zadziala to ciekawe :) Serwer x'ow i tak jest nowszy niz wymagaja tego sterowniki, ale czy aby nie "za nowy" ^^".
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

jesteś zmuszony używać fglrx? bo jeśli nie to proponuje otwarte stery, nie ma z nimi problemów odnośnie xorga.
https://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=952
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

http://packages.debian.org/testing/x11/fglrx-driver
to fglrx z repo

xserver-xorg (>= 1:7.1.0)
a to jego wymagania odnośnie xserver-xorg

Radeon 8500, 9000, 9100, 9200, 9500, 9550, 9600, 9700, 9800
a to fragment listy wspieranych kart
scott

Post autor: scott »

velmafia pisze:jesteś zmuszony używać fglrx? bo jeśli nie to proponuje otwarte stery, nie ma z nimi problemów odnośnie xorga.
https://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=952
Tak. Otwarte są dla mnie zbyt wolne w grach.

darkwater, instalować to normalnie, tak jak robiłeś to w swoim opisie, w tej samej kolejności itd. ? Nic się nie zmienia, oprócz instalacji z innego źródła?
ODPOWIEDZ