System wirtualny nie wykrywa karty sieciowej

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Jumper844

System wirtualny nie wykrywa karty sieciowej

Post autor: Jumper844 »

Witam.
Mam problem z poleceniem

Kod: Zaznacz cały

ifconfig
bo nie wykrywa mi interfejsu karty sieciowej eth0 (mam Linuksa Debiana na maszynie wirtualnej, z RedHatem nie miałem takich problemów).
Co mam zrobić żeby mi wykrywało?

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Co mam zrobić żeby mi wykrywało?
Dobre pytanie, ładnie brzmi. Odpowiedź brzmi nie wiem...

Napisz co to za maszyna wirtualna, na jakim systemie i sprawdź chociaż (pokaż zrzut ekranu) ustawień sieci dla tej maszyny - oczywiście nie w Debianie tylko maszynie wirtualnej.
Awatar użytkownika
rtgn

Post autor: rtgn »

Miałem podobny problem z siecią jak instalowałem FreeBSD na virtualboksie, zadziałało gdy zmieniłem w ustawieniach globalnych, czy tam głównych, aby karta sieciowa była mostkowana.
Jumper844

Na standartowych ustawieniach pokazuje mi eth0 ale z innym ip, które nadała 126.0.0.0 albo 10.0.0.0, czy jakoś tak?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A skonfigurowałeś interfejs pod Debianem? Co to za wirtualna maszyna? Jak masz tam ustawioną sieć?
Jumper844

Interfejs ustawiłem jak kazali na tym forum i dns ip pobierało, a z maszyną próbowałem wszystkich kombinacji, tam pod siecią i już nie wiem co i jak?
Ale możesz przedstawić konfig z interfejsu sieciowego pod Debianem, może coś ominąłem?
Może jakieś inne pomysły a może inna maszyna wirtualna?
ODPOWIEDZ