Narz

Ogólne pytania dotyczące systemu
Jumper844

Narzędzia administracyjne

Post autor: Jumper844 »

Witam.
M
am mały problem z Debianem. Zainstalowałem Debiana na komputerze ale z płytki cd 32 bity amd i chcę mieć internet ale że nie mam karty sieciowej wewnętrznej, więc, chciałem ściągać z bezprzewodowej karty wifi ale na Debianie nie ma narzędzi administracyjnych. Więc, nie dodam nowego sprzętu. Kolega na open-SUSE ma YaST, więc mu tą kartę bez problemu wykryło, bo dodał nowy sprzęt.
Takie pytanie mnie nachodzi, czy z tej płytki dvd 4.5GB gdy zainstaluję Debiana będą narzędzia, a jak nie to jaki program polecacie co jest na Debianie cały czas rozwijany, tak jak YaST, do administracji systemu (poza tym nie ma co pisać nazwy karty bo do niej nie ma sterowników pod Linuksa ale z nim współpracuje i na Ubuntu i Fredom i open-SUSE działa bez problemu).

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

O jej. Dobre. Debian nie ma narzędzi administracyjnych.
Jest ich tyle że nie wiem od czego zacząć.

Dobra dla sieci:
ifconfig -- dla eth
iwconfig -- dla wlan

Plik konfiguracyjny dla interfejsów sieciowych:

/etc/network/interfaces

Najpierw zajrzyj tu Dla sieci tu
Jumper844

Post autor: Jumper844 »

Graficznego jakiegoś nie masz?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jumper844, masz do odbioru prywatną wiadomość.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Kolego, jeśli musisz coś wy klikać to radzę zmienić dystrybucję. Debian nie jest dla "klikaczy".
Zakładam się o piwko, że jednak sterowniki są - podaj wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

lspci
ifconfig
iwconfig
ramsi1986

Post autor: ramsi1986 »

Jumper844 pisze:Graficznego jakiegoś nie masz?
Polecam świetne narzędzie graficzne do konfiguracji Debiana, nazywa się Ubuntu, to taki Debian dla klikaczy.

Jeśli chcesz korzystać z dystrybucji takich jak Debian, Slackware, Gentoo, polecam najpierw nauczyć się obsługi wiersza poleceń. W Linuksie nie wszystko można wyklikać.

A co do pytania, wicd służy do obsługi sieci wifi, i jest graficzny, ale jeżeli szukasz narzędzi administracyjnych typu wszystko w jednym, to w Debianie tego nie znajdziesz.

Polecam google.pl i wpisanie szukanej frazy: -> wciśnij Enter lub kliknij przycisk "Szukaj" -> znajdź interesujący Cię temat -> bądź dumny, że zrobiłeś coś sam
Google nie boli, wystarczy się odważyć i spróbować.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Najlepszym narzędziem administracyjnym jest konsola i znajomość tekstowego edytora.
ODPOWIEDZ