Witam.
Mam mały problem z Debianem. Zainstalowałem Debiana na komputerze ale z płytki cd 32 bity amd i chcę mieć internet ale że nie mam karty sieciowej wewnętrznej, więc, chciałem ściągać z bezprzewodowej karty wifi ale na Debianie nie ma narzędzi administracyjnych. Więc, nie dodam nowego sprzętu. Kolega na open-SUSE ma YaST, więc mu tą kartę bez problemu wykryło, bo dodał nowy sprzęt.
Takie pytanie mnie nachodzi, czy z tej płytki dvd 4.5GB gdy zainstaluję Debiana będą narzędzia, a jak nie to jaki program polecacie co jest na Debianie cały czas rozwijany, tak jak YaST, do administracji systemu (poza tym nie ma co pisać nazwy karty bo do niej nie ma sterowników pod Linuksa ale z nim współpracuje i na Ubuntu i Fredom i open-SUSE działa bez problemu).
Z góry dziękuję.
Narz
- xmaster
- Junior Member
Kolego, jeśli musisz coś wy klikać to radzę zmienić dystrybucję. Debian nie jest dla "klikaczy".
Zakładam się o piwko, że jednak sterowniki są - podaj wynik polecenia
Zakładam się o piwko, że jednak sterowniki są - podaj wynik polecenia
Kod: Zaznacz cały
lspci
ifconfig
iwconfig
Polecam świetne narzędzie graficzne do konfiguracji Debiana, nazywa się Ubuntu, to taki Debian dla klikaczy.Jumper844 pisze:Graficznego jakiegoś nie masz?
Jeśli chcesz korzystać z dystrybucji takich jak Debian, Slackware, Gentoo, polecam najpierw nauczyć się obsługi wiersza poleceń. W Linuksie nie wszystko można wyklikać.
A co do pytania, wicd służy do obsługi sieci wifi, i jest graficzny, ale jeżeli szukasz narzędzi administracyjnych typu wszystko w jednym, to w Debianie tego nie znajdziesz.
Polecam google.pl i wpisanie szukanej frazy: -> wciśnij Enter lub kliknij przycisk "Szukaj" -> znajdź interesujący Cię temat -> bądź dumny, że zrobiłeś coś sam
Google nie boli, wystarczy się odważyć i spróbować.