Synteza polskiej mowy w Debianie
-
Synteza polskiej mowy w Debianie
Na tej stronie http://www.syntezamowy.pjwstk.edu.pl/korpus.html jest polski głos do syntezatora festival, mam Debiana 6.0.1a i nie wiem jak go zainstalować, jeśli ktoś tego dokonał niech szczegółowo opisze. Pozdrawiam
http://bloglinux.pl/2010/12/festival-cz ... nie-tylko/
Tutaj jest instrukcja krok po kroku. Następnym razem poszukaj trochę dokładniej w sieci
Tutaj jest instrukcja krok po kroku. Następnym razem poszukaj trochę dokładniej w sieci
-
Witajcie.
Niestety instrukcja jest tak lakoniczna jeżeli chodzi o mnie, że nic nie rozumiem.
Niestety, ja potrzebuje innej trochę, cóż prymitywnej najlepiej krok po kroku. Oczywiście jestem nowicjuszem. Doświadczony użytkownik na pewno wszystko od razu będzie wiedział co i jak.
Niestety instrukcja jest tak lakoniczna jeżeli chodzi o mnie, że nic nie rozumiem.
Kod: Zaznacz cały
This is the Polish TTS system produced by Krzysztof Szklanny and Dominika Oliver.
There is pjwstk_ks_multisyn_mbrola.tar file. You will find two voices:
in it : Mbrola diphone voice (female)
and Multisyn voice (male).
First of all, you should untar the file and copy it to Festival directory.
Run the voice :
(voice_pjwstk_pl_ks_mbrola)
(voice_pjwstk_pl_ks_multisyn)
Here are some details:
---------------------------------
Running the MBROLA Diphone Voice
You will find the /etc directory. It contains the Mbrola necessary files to run the diphone voice. If you have the Debian distribution, just copy it.
In other distribution try to copy to: [festival_install_dir]/festival/lib/etc/[architecture_dir] , or: /usr/local/bin for system wide availability.
Directory /voices contains ale the files needed to run the voice.
Run the voice : (voice_pjwstk_pl_ks_mbrola)
(SayText "Halo tu muwi system difonowej syntezy mowy")
Running the Polish Multisyn Voice
The directory /voices-multisyn contains all the Multisyn files.
There is also /src directory with some additional sources connected with cost functions. It is not necessary to copy them, but if you want to obtain the higher quality just do that.
Then, quit Festival and make it with new settings:
Go to festival directory
./configure
make
copy to festival directory multisyn.scm file.
Then run the Festival and (load "./multisyn.scm") the voice will run.
I added some paralinguistic you can check it by adding
ccm, mhm, aaa, mhmaaa, haha, ble, or hrr to the sentence like:
(SayText "tu muwi nieprzyzwoity syntezator mowy. haha. ")
Change the paths then run it: source ./path.sh
-------------------------------
PHONE MAPPING
------------------------------
Here is short summary how to obtain polish diacritic symbols.
SAMPA Festival
o~ -> o~
e~ -> e~
s' -> s~
z' -> z~
Z -> rz or z*
ts'-> c~
dz'-> dz~
dZ -> dz*
w -> l/
n' -> n~
u -> u
------------------------------
ACKNOWLEDGEMENTS
I wish to thank Dominika Oliver from Saarland University for making available Polish modules and for cooperation while creating Polish Unit Selection Synthesis. I had really good time!
I wish also to express my thanks to Nickolay V. Shmyrev, the Developer of Festival system. There wouldn't be this work without him. THANKS NICKOLAY!
Finally I would like to thank my supervisor Prof. Krzysztof Marasek from Polish-Japanese Institute of Information Technology for his support, suggestions and patience.
--------------------------
Ten poradnik jest chaotyczny i właśnie prymitywny. Instalowałem tę propozycję.
Multisyn nie działa i nie da się skompilować modułu z powodu braku plików.
Zainstalowałem festival "pl" jednak za pomocą innej metody i stwierdzam jednoznacznie ze Milena jest o wiele lepsza. Możesz sam się przekonać.
Wykonałem prosty test:Jak już wcześniej pisałem festival nie radzi sobie z polskimi znakami na UTF8 i trzeba w locie konwertować do ISO ISO_8859-2 i jest cale mnóstwo problemow z tym zwiazanych.
Wynik festival:oraz milena (polecam) :
Wynik:
Porównaj obydwa pliki mp3 odsłuchując i stwierdź sam. Dodam tylko iż milenę można konfigurowac w zakresie prędkości i intonacji dźwięku.
Multisyn nie działa i nie da się skompilować modułu z powodu braku plików.
Zainstalowałem festival "pl" jednak za pomocą innej metody i stwierdzam jednoznacznie ze Milena jest o wiele lepsza. Możesz sam się przekonać.
Wykonałem prosty test:
echo "Synteza mowy polega na mechanicznej zamianie tekstu zapisanego w postaci znakowej na wypowiedź (mowę) w postaci dźwiękowej. Maszynę lub program komputerowy zamieniający tekst na mowę określa się mianem syntezatora mowy. W zależności od syntezatora, możemy uzyskać bardzo dokładną wymowę także słów nietypowych, literowanie różnych skrótów, odczytywanie liczb w tym również ułamków oraz odczytywanie dat poprzez dekomponowanie liczb. Syntezatory mowy mają wiele zastosowań. Pozwalają na zautomatyzowanie informowania bądź alarmowania uży " | iconv -f UTF-8 -t ISO_8859-2 | festival --tts --language polish | arecord -f cd | lame -h - festival.mp3
Wynik festival:
wget -O festival.mp3 "http://jned.pl/images/audio/festival"
milena_say "Synteza mowy – polega na mechanicznej zamianie tekstu zapisanego w postaci znakowej na wypowiedź (mowę) w postaci dźwiękowej. Maszynę lub program komputerowy zamieniający tekst na mowę określa się mianem syntezatora mowy. W zależności od syntezatora, możemy uzyskać bardzo dokładną wymowę także słów nietypowych, literowanie różnych skrótów, odczytywanie liczb w tym również ułamków oraz odczytywanie dat poprzez dekomponowanie liczb. Syntezatory mowy mają wiele zastosowań. Pozwalają na zautomatyzowanie informowania bądź alarmowania użytkownika, są pomocne przy nauce języków obcych oraz tłumaczeniach, mogą także np. odczytywać dokumenty pisane alfabetem Brailla." | arecord -f cd | lame -h - milena.mp3
wget -O milena.mp3 "http://jned.pl/images/audio/milena"