Rozwi
Rozwiązywanie nazw w sieci lokalnej
Witam.
Mam prostą sieć jeden serwer z Debianem Squeeze, eth0-wan i eth1-lan. Uruchomione usługi jak: samba, vpn i ssl, dhcp.
Sprawa banalna ale gdzieś popełniłem błąd bo gdy próbuje wysłać ping po nazwie, to nie widzi hosta. Spotkał się może już ktoś kiedyś z tym?
Cały dzień szukam i nie mam pomysłu.
Pozdrawiam.
Mam prostą sieć jeden serwer z Debianem Squeeze, eth0-wan i eth1-lan. Uruchomione usługi jak: samba, vpn i ssl, dhcp.
Sprawa banalna ale gdzieś popełniłem błąd bo gdy próbuje wysłać ping po nazwie, to nie widzi hosta. Spotkał się może już ktoś kiedyś z tym?
Cały dzień szukam i nie mam pomysłu.
Pozdrawiam.
Plik: hosts
Plik: resolv.conf
I w tej chwili po wpisaniu dostaje jego adres wan a z tunelu.nie znajduje hosta.
Kod: Zaznacz cały
127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 server.domena server
# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1 ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters
domain domena
search domena
nameserver 172.10.0.1
nameserver 194.204.159.1
nameserver 194.204.152.34
ping [B]serwer[/B]
Nie za bardzo Cię rozumiem. Co znaczy:
W hosts nie masz nazwy skojarzonej z IP, WINS wyłączony, dwa resolwery:
?dostaje jego adres wan a z tunelu.nie znajduje hosta.
W hosts nie masz nazwy skojarzonej z IP, WINS wyłączony, dwa resolwery:
są z TPSA, pytanie więc co to za adres 172.10.0.1, jakieś twojej maszyny? Jeśli tak to czy jest tam skonfigurowany DNS, jeśli nie ma to nie ma też możliwości, aby twoja nazwa została rozwiązana, ponieważ odpowiedni wpis musi musi gdzieś istnieć. U tepsy go nie znajdziesz a w hosts też nie masz zostaje własny DNSKod: Zaznacz cały
nameserver 194.204.159.1 nameserver 194.204.152.34
Już opisuje dokładniej, mam maszynę, która nosi nazwę ,,server'' i posiada uruchomione usługi takie jak: DHCP, SAMBA, VPN i SSL, pod tym serwerem na eth1 o adresie 172.10.0.1 jest udostępniony internet, dodatkowo jest vpn. Zależy mi by komputery w sieci lokalnej i poprzez tunel vpn rozpoznawały się po nazwie. W tej chwili gdy pinguję nazwę serwera z sieci lokalnej dostaje adres zewnętrzny czyli eth0 w odpowiedzi a przez tunel po nazwie ping nie znajduje hosta. DNS nie jest uruchamiany na tej maszynie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.