ANKIETA: Czy chcesz, aby Twoje dziecko uczy

Wszystko Off Topic

Czy chcesz, aby Twoje dziecko uczyło się w szkole na Linuksie

TAK - oczywiście.
23
72%
Mnie jest wszystko jedno.
0
Brak głosów
NIE - Tylko MS-Windows.
0
Brak głosów
NIE - Tylko MacOS
0
Brak głosów
W ogóle nie powinno być informatyki w szkole.
1
3%
Wszystkie najpopularniejsze dystrybucje desktopowe + MS-Windows
8
25%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
adasiek_j
Beginner

ANKIETA: Czy chcesz, aby Twoje dziecko uczyło się w szkole na Linuksie?

Post autor: adasiek_j »

Witam wszystkich serdecznie.

Taka mała ankieta, aby zobaczyć, czy dla Waszych dzieci chcielibyście, aby w szkołach były systemy oparte o OpenSource, czy też może jest Wam wszystko jedno, jakich systemów/aplikacją będą w przyszłości uczyć w szkołach. Oczywiście dotyczy to również dnia dzisiejszego.

Będę wdzięczny za głosowanie.

p.s. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zajrzyj na: http://wioowszkole.org

Adam
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Nie, sam go lepiej nauczę :)
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

Wziąłem "Wszystkie najpopularniejsze dystrybucje desktopowe + MS-Windows", ale może bez przesady. Powinni pokazać prostu, że istnieje coś innego niż sam Windows/sam Linux, jak się robi najprostsze rzeczy i pozwolić dzieciakom na tym popracować ze dwie, trzy lekcje.

Sam Windows nie jest dobry ze względów ekonomicznych... Chociaż często zakup stacji z Windows finansuje Unia Europejska (tak było w mojej szkole).
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Van pisze:Sam Windows nie jest dobry ze względów ekonomicznych.
Że co?
Co ma Windows do tego. To raczej chodzi o nasz naród i ciągły kryzys i tyle. Ludzie mało zarabiają i dodatkowo nie będą tracić 500zł na Windows 7.
Przeciętnego europejczyka stać na Windows i daleko w poważaniu ma Linuksa, bo jemu chodzi o prostote użytkowania.

Poza tym patrząc na to ile sie wydaje pieniędzy na laboratoria i inne pracownie komputerowe w szkołach polskich, ja osobiście to kiepsko widze. Ktoś tym musi zarządzać, a pilnowanie infrastruktury linuksowej nie jest tanie.
Awatar użytkownika
yossarian
Beginner

Post autor: yossarian »

Myślę, że powinno się ogólnie uczyć bardziej elastycznie. Żeby potem taki człowiek, przy czym by go nie posadzono, by sobie przy niezbyt dużym wysiłku poradził. Niezależnie czy byłby to Mac, Windows czy Linux. To samo z oprogramowaniem. Teraz to nauka bardziej na pamięć. A argument ekonomiczny jakiś jest za Linuksem.
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Po prostu chodzi mi o to, że jeśli szkoła ma wydać kilkanaście tysięcy na zakup licencji Windows do komputerów w szkołach, to wolałbym, żeby przekazała te pieniądze np. na dodatkowe godziny, fakultety dla maturzystów, koła zainteresowań itd. Np. w pierwszej klasie liceum z chęcią chodziłem na kółko z informatyki, a w następnych musiałem z tego zrezygnować, bo okazało się, że nie ma funduszy na dodatkowe godziny. Jak jest sposób, żeby zaoszczędzić, to czemu nie skorzystać?

Jasne, że pilnowanie infrastruktury linuksowej nie jest tanie. Ale nadal wychodzi taniej niż stawianie dużej ilości systemów Windows.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

W ankiecie nie głosowałem ponieważ jest tendencyjna i nie odpowiada na zasadnicze pytanie, bez odpowiedzi na które wszystkie inne są jałowe.
Nie ma znaczenia co tutaj napiszemy i czy wejdzie to do programu nauczania.
Chciałbym aby:
1. Szkoły nie były obowiązkowe
2. Szkoły były wyłącznie prywatne
Ad 1 - Czy nie zdarzyło się Wam, że w klasie był jakiś imbecyl (lub kilku) którzy zawsze rozpraszali i błaznowali? - Teraz nie można ich wywalić ze szkoły no bo jest przymus nauczania (jak i wielu innych głupich rzeczy)
Ad2 - Jeśli zlikwidujemy szkolnictwo publiczne to nie tylko poziom nauczania się podniesie, ale również będziecie mogli posłać swoje dzieci do tej szkoły której program nauczania będzie Wam najbardziej odpowiadał. Mnie np. mierzi, że moje dziecko (8 lat) będzie niedługo uczone, że dwóch panów "mieszkających" razem to nie zboczenie tylko mniejszość.
Awatar użytkownika
Van
Beginner

@xmaster
No, tylko skoro nie zamierzałeś się wypowiedzieć na temat, to mogłeś odpuścić sobie wypowiedź. Bo wyszedł Ci offtopic.
minkes

Post autor: minkes »

Odpowiedź jest krótka- Zdecydowanie nie
Awatar użytkownika
Van
Beginner

A czemu nie?
ODPOWIEDZ