[+] KDE - aplikacje GTK, a wygl

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
NeoN265

[+] KDE - aplikacje GTK, a wygląd QT (QtCurve)

Post autor: NeoN265 »

Witam.
Na wstępie chcę zaznaczyć, że mam Debiana testowego (Wheezy).
Miałem małą przerwę z Debianem. Jak mi przyszło go teraz zainstalować, zauważyłem, że coś się pozmieniało w temacie upodabniania aplikacji GTK do QT.
Zauważyłem brak pakietu gtk-qt-engine, który jak myślę, jest potrzeby do tego (wcześniej go instalowałem, przed Wheezy).

Zainstalowałem już wszystko co ma qtcurve w nazwie (style kwin i kde, gtk2-engines-qtcurve, i samo qtcurve). Zmiany w Ustawienia systemowe > Wygląd > GTK+ Appearance nic nie zmieniają.

Byłbym wdzięczny o nakierowanie mnie, jakie paczki trzeba jeszcze zainstalować jeżeli jest taka potrzeba (nie chcę mieszać Sida z wersją testową - chyba, że jest to mocno wymagane). W internecie nic nie znalazłem, bo wszystkie tematy odnoszą się do wcześniejszych wersji systemu. Na forum "szukajka" też nic nie pokazała. Możliwe, że coś przeoczyłem, tak więc proszę o nakierowanie na konkretny temat, w którym jest rozwiązanie mojego "problemu".
MSP

Post autor: MSP »

Domyślnie wszystkie ustawienia aplikacji GTK zapisują się w pliku:

Kod: Zaznacz cały

~/.gtkrc-2.0-kde
albo coś podobnego, na pewno znajdziesz. Musisz więc skopiować całą zawartość tego pliku do utworzonego nowego:

~/.gtkrc-2.0
Raczej powinno zadziałać od razu, a jeśli nie, to restart X-ów. Oczywiście należy pamiętać, że przy każdej zmianie (np. jak w ustawieniach będziesz sobie zmieniał styl) trzeba będzie na nowo przenieść zawartość z .gtkrc-2.0-kde do .gtkrc-2.0

Chyba że ktoś ma jakiś patent na to, aby ustawienia systemowe KDE od razu zapisywały ustawienia do .gtkrc-2.0 ?
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Poszukaj pakietu:

gkt-theme-switch2
lub podobnego. Analogicznie, jeśli używane przez nas środowisko graficzne opiera się o Gtk, dla dostosowania wyglądu aplikacji pisanych przy użyciu Qt można uzyć aplikacji:

QtConfig
giaur
Member

Post autor: giaur »

Było to już wałkowane tutaj wiele razy, poszukaj na forum
NeoN265

Post autor: NeoN265 »

marcin1982 - dzięki, program gtk-theme-switch załatwił sprawę. Temat uważam za zamknięty.
ODPOWIEDZ