[+] Instalacja drukarki Canon LBP5050n

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
atos

[+] Instalacja drukarki Canon LBP5050n

Post autor: atos »

Aby zainstalować drukarkę Canon LBP5050n pobrałem ze strony producenta dwa pakiety:
  • cndrvcups-capt_2.20-1_i386.deb
  • cndrvcups-common_2.20-1_i386.deb
Drukarkę podłączyłem do portu USB i po instalacji tych dwóch pakietów skonfigurowałem drukarkę.
Drukarka jest widoczna w systemie i w aplikacjach, ale nie drukuje, nawet na pasku nie pojawia się symbol drukarki.

Czy ktoś może mi poradzić w czym tkwi przyczyna?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Zainstalowałeś ghostscript i ghostscript-cups?
atos

W aptitude ghostscript jest zaznaczony jako zainstalowany, natomiast ghostscript-cups takiego pakietu nie widzę, ale mam zainstalowany cups. Do CUPS mogę wejść przez przeglądarkę i tam drukarka jest skonfigurowana.
W każdej aplikacji mogę wejść w konfigurację drukarki, ale po wskazaniu przycisku Drukuj, nawet ikona drukarki na panelu się nie pojawia.

Dodane:
Podobnie sytuacja wygląda na Ubuntu, jest zainstalowany ghostscript oraz ghostscript-cups, drukarka jest widoczna w systemie i w aplikacjach, ale nie drukuje.
Próbowałem również przez sieć połączenia, ale ten sam efekt co przez USB, nie drukuje.

Na Windowsie Vista drukarka działa zarówno przez USB jak i przez sieć.

Czy ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

Dodane:
Nadam dalszy bieg dla tego tematu, ponieważ do tej pory nie udało mi się go rozwiązać.

Skonfigurowałem drukarkę w CUPS-ie, który wykrywa ją w sieci. W aplikacjach jest widoczna, opcje ze sterownika drukarki również są dostępne.
W momencie jak chcę coś wydrukować, to za pierwszym razem pojawia się ikonka drukarki na pasku koło zegara, ale nie drukuje, system wyświetla w dymku komunikat, że drukarka może być nie podłączona.

Sprawdzałem poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

nmap -p 9100 192.168.85.15
czy wykrywa coś na tym porcie i otrzymywałem komunikat:

Interesting ports on 192.168.85.15:
PORT     STATE  SERVICE
9100/tcp open jetdirect
Po wysłaniu zadania wydruku, którego drukarka nie drukuje (jest w zadaniach wydruku ze statusem: przetwarzanie), komunikat jest następujący:

Interesting ports on 192.168.85.15:
PORT     STATE  SERVICE
9100/tcp closed jetdirect
Czy ktoś może pomóc w tym temacie?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Według informacji podanej na stronie:
http://www.canon.pl/Support/Consumer_Pr ... faq&page=1

Drukarka występuje w trybie zgodności z jedynie słusznym systemem operacyjnym.
atos

1. W takim razie dlaczego firma Canon udostępnia sterowniki do tego modelu dla systemów Linuksowych?
  2. Dlaczego po zainstalowaniu tych sterowników drukarka jest widoczna w systemie?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Pytania raczej do firmy Canon powinny zostać skierowane.

Na stronie domowej masz dwie wersje sterowników (właściwie cztery wliczając pakiety rpm), czy spróbowałeś wcześniejszej wersji sterownika? Jak to nie pomoże to spróbuj konwertować pakiety rpm z pomocą programu alien.
atos

Ponieważ nie uporałem się z odpaleniem drukarki na Lennym, nie napiszę w czym tkwi problem. Podzielę się informacją, że zamieniłem Lennego na Squeeze i tutaj bez problemu po instalacji sterowników oraz dodaniu drukarki w systemie, drukarka drukuje przez sieć i w pełni wykorzystuje możliwości sterownika.
Być może przyczyną problemu w Lennym była starsza wersja CUPSa 1.3.8, w Squeeze jest 1.4.4 i również taką wersję posiadam w Ubuntu, gdzie drukarka nie sprawiała problemów.
ODPOWIEDZ