Chcę uruchomić serwer, który będzie obsługiwał 50 użytkowników i przydzielał każdemu dostęp do internetu.
Łączę będę miał 4MB/512kb. Chciałbym aby to jak najlepiej działało. Żadne usługi na świat nie będą wychodzić.
Oto co na razie planuje zainstalować:
BIND9
squid
iptables
Potrzebuje na razie ogólnych informacji co powinienem zainstalować aby zapewnić jak najlepszą wydajność.
Skoro 4MB i 50 użytkowników to na pewno będziesz musiał podzielić łącze aby jedna maszyna nie zablokowała całego pasma. Zablokować p2p, uruchomić dhcp.
Co do squida, to zajrzyj tutaj.
Z tego co się orientuje to chyba bind9 pomoże szybciej przetłumaczyć adres strony i przejść do niej. Kiedy będzie duże obciążenie serwera chyba będzie to zauważalne.
Jeśli się mylę to wybaczcie.
Jak na chwile obecną mam squida, dhcp, i wstępnego firewalla na iptables.
Teoretycznie zyskałbyś na szybkości połaczenia z lokalnym serwerem DNS, ale moim zdaniem to gra nie warta świeczki, szczególnie że i tak będzie on odpytywał serwerty wyższego rzędu.
Co do kontroli ruchu to squid+HTB
50 użytkowników żądnych pasma. Może prościej będzie użyć pfSense? (Networld, numer z kwietnia 2011)
Może pracować w klastrze i ma wszystko co tu było opisywane. Wersja 2.0 jest w trakcie rozwoju, ale ja używam i jestem zadowolony, chociaż QoS.. nie dodawałem tam jeszcze własnych reguł, a w Debianie używam skryptu wykorzystującego HFSC, co oczywiście wymagało łatek na iptables/kernel/iproute2...
Tak, zdecydowanie ciężki temat i więcej roboty.
Generalnie łączę jedno z drugim: Debian jako serwer Kernel Virtual Machine a w nim wirtualny pfSense.