Gry

Wszystko Off Topic
fanatico
Beginner

Gry

Post autor: fanatico »

Witam . Czy macie jakieś ciekawe gry na Linuksa?.Wiem , że temat poruszany wielokrotnie , ale jak wiadomo liczba gier rośnie a chodziło by mi właśnie o jakieś nowsze.Za wszystkie linki serdecznie dziękuję :-P
Grabos

Post autor: Grabos »

Po co gra może nowe życie :) secondlife.com
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

To ja może podam w co czasami lubię pograć ;)

1) SuperTux - naprawdę ciekawe, ciekawe ;)
2) Frozen Bubble - też fajna, ciekawa i na dodatek można przez internet z kimś grać.
3) glines w gnome-games lub jakoś tak - też bardzo ciekawe i bardzo wciągające.
4) Europa Universalis - jedyna gra, która po kilku latach używania mi się jeszcze nie znudziła. Po prostu możesz tam wszystko zrobić! ;) Niestety, działa u mnie tylko na cedega, natomiast na wine nie chce, choć czytałem, że na wine odpala się bez problemów.
5) Fifa 06 - hoho, już z 8 miesięcy w to nie grałem. Cóż, około 1600 (juz dokładnie nie pamiętam) rozegranych meczy, z czego około 20 przegranych :D Pamiętam te czasy: lekcje robione w szkole i śmigam do domu żeby odpalić fife 06 :) Też bym sobie w nią pograł. Na wine nie próbowałem, ale jestem niemal pewny, że nie pójdzie.

To tyle, mało ale co tu więcej pisać, w nic więcej tak raczej nie gram :) Może kiedyś zakupię tę cedege, specialnie dla kochanej Europki ;)

Pozdrawiam.

PS: duży zbiór linków do gier na Linuksa jest na forum.dobreprogramy.pl - niestety nie mam teraz czasu szukać tego tematu, ale wiem, że tam jest i zbiór jest bardzo duży.
fanatico
Beginner

Post autor: fanatico »

Jak juz jestem w pracy to skorzystam z wolnej chwili :-P .Ja osobiście śmigam w Enemy Territory , jest to strzelanka sieciowa , zresztą pewnie bardzo dobrze wam znana - zainteresowała mnie ostatnio gra Nexuiz , tylko że jakoś nie mogę dojść do porozumienia z moją kartą graficzną :-P , co dziwne na ET działa bez zarzutu ale na w/w grze już "przycina" , poprostu klatkuje - a co lepsze pingi niemiłosiernie skaczą i lagi jeszcze są okrutne :-P . Jeżeli chodzi o "bardziej ambitne" gry to chciałbym zagrać w diablo , tylko nie wiem czy będzie to działało , ale zamierzam niedługo sprawdzić. Interesują mnie dobre strategie i RPG , ale dobrymi strzelankami nie pogardzę :mrgreen: .Dziękuje za pomoc ;-)
e-gore
Beginner

Post autor: e-gore »

...jeszcze jedna perełka mi się przypomniała ;-) : prBoom.
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

Pablorius, mimo tego, że nie kliknąłem w ten link mam dziwne wrażenie, ze jest to ref id...

Dopóki autor nie wyjaśni sytuacji proponuję nie klikać. Imho jest to chamski sposób na "dopunktowanie" siebie. I bez napisania, że jest to właśnie referer powinno się oberwać ostrzeżeniem.

Mam dosyć radykalne poglądy na takie coś.

Natomiast jeżeli mówimy o grach w przeglądarce to gram tutaj:
http://pl.x-wars.net/

Nigdzie indziej.

Z typowych gier mogę polecić Armagetron'a Advanced. Całe godziny świetnej zabawy z komputerem, tudzież realnymi graczami ;-)
Pablorius

Post autor: Pablorius »

draco pisze:Pablorius, mimo tego, że nie kliknąłem w ten link mam dziwne wrażenie, ze jest to ref id...

Dopóki autor nie wyjaśni sytuacji proponuję nie klikać. Imho jest to chamski sposób na "dopunktowanie" siebie. I bez napisania, że jest to właśnie referer powinno się oberwać ostrzeżeniem.
Takie linki sa robione wlasnie po to by umieszczac je na forach w opisach itd. maja one na celu reklame danej gry a ktos kto je umieszzcza dostaje za to jakies tam bonusy w grze. Wiec nie widze powodu by sie ciskac. Z tego linku bezpostednio mozna sie zarejestrowac w grze. Ale skoro Tak Cie to boli i czujesz sie wykozystany to umieszczam adres bez refa http://www.bloodwars.pl

ps. Bonus za klikniecie byl doprawdy smieszny (1000zlota) wiec sie nie "dopunktowalem" wcale :mrgreen: Ale fakt moglem napisac ze to ref. To tyle w tej kwestii i temat uwazam za zamkniety.
Pozdrawiam
nehalem

Post autor: nehalem »

Hmmm. Fani cRPG nie powinnio narzekać. z cedegi odpali się każdego baldura czy morrowinda. Jeśli komuś szkoda kasy na cedegę, albo idea linuxa zabrania mu kupować, no a tym bardziej zgrywać pirata (toż to domena windowsowców) to może zainteresować się natywnymi instalkami LOKI
http://www.liflg.org/
za pomocą ich instalki udało mi się zainstalować windowsowego dooma 3 i kingpina, chodziły wyśmienicie. Też pomocny może okazać się wine, uruchamiam z niego fallouta (dobrze chodzi) i mojego ulubionego might and magic VI (chodzi lepiej niż na jakimkolwiek windowsie !). Stare gry DOSowe można ponadto uruchomic z dosbox. Osobiście gram na nim w eye of the beholder 2 i DAGGERFALLA (to nie żarty). Wszystko śmiga wyśmienicie.
z Kolei fani FPP będą w niebie. Id software udostępnia klienty linuxowe dla każdej z ich gier. Od wolfenstaina po Quake'a 4. Podobnie ma się sprawa z unrealem. Jeśli ktoś uwielbia starego heretica / hexena / dooma to z pewnością będzie wpiekłowzięty projektem DOOMSDAY

http://eyagi.bpa.nu/eyagi/community-pro ... ian-ubuntu

nadal nie wierzę że stareńki doom tak może wyglądać.
freax

Post autor: freax »

hmm... Ja znam fajna gierke. Travian3. Jest to gra w przegladarce wiec pod pingwinkiem napewno pojdzie :P Dostajemy tam mala osade ktora musimy rozbudowywac, do wyboru mamy przewodzenie 3 nacjami:
-Rzymianie
-Galowie
-Germanowie
Gra naprawde wciaga :P
Prosze, oto link:
Ok, rejestrujac sie za pomoca tego linku powyzej troche mi pomozecie, ale jesli ktos nie chce prosze normalny :P
http://www.travian3.pl

Pozdro.
ODPOWIEDZ