Jak wy
-
Jak wyłączyć dostęp do stacji dyskietek po starcie systemu? Mint Debian
Witam i pozdrawiam.
Mam problem ze skryptami startowymi, mianowicie przy uruchamianiu Minta Debiana szuka stacji dyskietek, której oczywiście nie znajduje - nie mam jej w laptopie. Po czym wyświetla komunikat, że nie udało mu się dostać do fd0, i uruchamia się dalej bez przeszkód. Jak wyłączyć dostęp do stacji dyskietek po starcie systemu? Nie jest to bardzo uciążliwe ale czasowo zajmuje chyba nawet dłużej niż start całego systemu.
Mam problem ze skryptami startowymi, mianowicie przy uruchamianiu Minta Debiana szuka stacji dyskietek, której oczywiście nie znajduje - nie mam jej w laptopie. Po czym wyświetla komunikat, że nie udało mu się dostać do fd0, i uruchamia się dalej bez przeszkód. Jak wyłączyć dostęp do stacji dyskietek po starcie systemu? Nie jest to bardzo uciążliwe ale czasowo zajmuje chyba nawet dłużej niż start całego systemu.
@nahkranoth
W pliku postaw znak "#" przed linijką dotyczącą stacji dyskietek i zapisz zmiany.
W pliku
Kod: Zaznacz cały
/etc/fstab
-
- marcin1982
- Moderator
Spróbuj dodać moduł floppy do czarnej listy. U mnie jest to plik:
U Ciebie może być gdzie indziej: po wcześniejszym: Dodasz też wykonując takie polecenie jako root:
Sprawdź też, czy pomoże wyłączenie demona haldaemon - chociaż nie jestem pewny, czy to dobre wyjście na dłuższą metę.
/etc/modprobe.d/blacklist
locate blacklist
updatedb
blacklist floppy
-
Dopisanie do gruba opcji:
powinno pomóc.
search --no-floppy
-
Taki wpis istnieje fabrycznie w grubiemarkossx pisze:Dopisanie do gruba opcji:powinno pomóc.Kod: Zaznacz cały
search --no-floppy
Trudna sprawa.
Może nie w tym miejscu masz ten wpis albo jest zakomentowany...
info grub
--no-floppy
do not probe any floppy drive