Sterownik karty graficznej dobrze wspó

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Govern

Sterownik karty graficznej dobrze współpracującej z Debianem

Post autor: Govern »

Witam.

Planuję zakupić sobie laptopa firmy Dell i teraz nasuwa mi się pytanie, jakiej karty graficznej szukać, aby dobrze współpracowała z Debianem 6.0+, oczywiście. Mam w domu jednego laptopa i jest na nim Debian, ale karta się grzeje trochę. Chciałbym uniknąć tego w nowym komputerze, więc pytam Was co doradzicie? Karta nie musi być ,,mega super'', ponieważ nie gram w durnowate gierki, ani nic podobnego. Chodzi mi przede wszystkim, aby komputer się nie grzał i karta ładnie współpracowała z Debianem.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam.
snejk

Post autor: snejk »

Póki co radzę unikać kart Nvidii korzystających z technologi optimus (hybrydowe). Sam mam taką i nie ma póki co wsparcia zadowalającego dla niej. Z hybrydami ATI jest inaczej chyba, ale nie jestem pewien.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

To że grzeje się karta graficzna (chociaż nie wiem w jaki sposób jesteś to w stanie stwierdzić w laptopie), nie do końca musi być następstwem zainstalowanego systemu operacyjnego. Zazwyczaj chodzi o konstrukcję laptopa, wentylację itp. Mój jeden laptop grzeje się do niebotycznych temperatur nawet jeśli karta graficzna nie jest w żaden sposób obciążona (czyli obsługuje tylko środowisko graficzne, bez wodotrysków). Drugi natomiast, mimo tego że jest notorycznie "zarzynany", nie grzeje się prawie w ogóle. Oba pracują pod kontrolą tego samego systemu operacyjnego.

Zabierz płytkę z jakimś liveCD (najlepiej Debiana), wsadź do laptopa, którego zamierzasz kupić i sprawdź czy wszystko śmiga tak jakbyś tego chciał.
Govern

Panie i panowie powiedzcie mi, czy karty Radeon będą dobrze współpracowały z Debianem? Chodzi mi konkretnie o tą kartę, bo w laptopie tym co chcę zakupić ona właśnie jest:

Kod: Zaznacz cały

Karta graficzna AMD Mobility Radeon HD 6470
Dodane:
Znajdzie się osoba kompetentna do wyrażenia swojego zdania na temat grafiki Radeona?
quish

Post autor: quish »

Radeony od HD2xxx w górę są nieźle wspierane i na ogół sprawiają mniej problemów niż karty nvidii. Legenda g-forców pochodzi z zamierzchłych czasów i jest mało aktualna w dzisiejszych.
Govern

Rozumiem, tyle tylko, że chciałem odszukać sterowników na głównej stronie ATI i do tej karty tam nie znalazłem możliwe, że źle szukałem. Co do Radeonów to czekam na więcej wypowiedzi, chciałbym zobaczyć jak ludzie oceniają to wszystko i wtedy wybiorę.

Pozdrawiam.
quish

Post autor: quish »

Jest jeden sterownik do wszystkich wspieranych radeonów i masz go w repozytorium pod nazwą fglrx, link na stronie amdhttp://support.amd.com/us/gpudownload/l ... ng=English dla x86
Govern

Ok, dzięki wielkie wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ