Unix toolbox - Przybornik Unix

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

exposelab.pl pisze: Doświadczenie pokazuje, że wiele zielonych osób ma swój pomysł na rozwój zawodowy. I to niekoniecznie z branży IT(!) Właśnie dla takich osób są podobne szkolenia...
No tu mnie zgubiłeś. Wyjaśnij, bo to jakoś do mnie nie dociera. Niby ludzie się u was trenują, żeby potem wykorzystać tą wiedzę np. w ogrodnictwie?
exposelab.pl pisze: co da "Debian References i inne darmowe książki" przy podejściu do RHCE? Red Hat Deployment Guide - już cieplej.
Używasz na co dzień Linuksa? Bo widzę, że nie. Widzisz jakąś większą różnicę w administrowaniu Debiana czy RedHata?
Równie dobrze możesz poczytać jakąś książkę do Ubuntu/Suse, byleby miała wyjaśnione pojęcia httpd, smbd, mdadm itp.
exposelab.pl pisze: Poza tym, co to za pojęcie renomowane? Chyba autoryzowane.
Już ja wiem o co mi chodziło. Wiadomo, że jak idę na szkolenie, to wybiorę jakiegoś partnera czy coś.
Renomowany = solidny, w dobrym gatunku, cieszący się dobrą opinią. Ze słownika języka polskiego.
exposelab.pl pisze: W świecie liczy się wiedza (ideał), żeby ją zdobyć trzeba poświęcić sporo czasu. Można ten czas skrócić płacą za szkolenie. Certyfikaty nie załatwią braków doświadczenia i wiedzy praktycznej.
Szkolenie nic nie da, jak człowiek się do tego nie przyłoży. Dlatego certyfikacja nie jest dla każdego. A jak już ktoś się zdecyduje, to nie widzę powodu żeby nie iść ścieżką firm, które się na tych znają i oferują coś co jest warte i przemienią nasze zainwestowane pieniądze w lepszą pozycje na rynku.
exposelab.pl pisze: Przypominam, że temat dotyczy dokumentu UNIX Toolbox, który tłumaczymy na język polski.
Spam dotyczy Twojej (Waszej) strony. Ja ją tylko dokładniej obejrzałem i wyraziłem swoją opinie o jej zawartości i tego co oferujecie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Do autora, jedynie ,,sezon ogórkowy'' powoduje to, że temat nie wylądował jeszcze w koszu jako spam. Sens tłumaczenia przestarzałego dokumentu, którego nikt nie weryfikuje jest znikomy, a wręcz szkodliwy dla użytkowników systemów bazujących na Uniksie lub z nim powiązanych.
Użytkownicy Debiana mają do dyspozycji podobny dokument:
http://packages.debian.org/search?keywo ... lla-search

Autor jest niewiarygodny, ponieważ założył ten ten temat jedynie w celu reklamy, nie wspomnianego dokumentu, a usług jakie są świadczone na jego stronie.
exposelab.pl

Post autor: exposelab.pl »

Redhead pisze:No tu mnie zgubiłeś. Wyjaśnij, bo to jakoś do mnie nie dociera. Niby ludzie się u was trenują, żeby potem wykorzystać tą wiedzę np. w ogrodnictwie?
Nasze szkolenia nie są kierowane tylko do ludzi z branży IT. Sporo osób chce się przekwalifikować. I muszę Ci przyznać, że nieźle trafiłeś - był również ogrodnik (z wykształcenia), który pracuje w IT od lat.
Redhead pisze:Używasz na co dzień Linuksa? Bo widzę, że nie. Widzisz jakąś większą różnicę w administrowaniu Debiana czy RedHata?
Równie dobrze możesz poczytać jakąś książkę do Ubuntu/Suse, byleby miała wyjaśnione pojęcia httpd, smbd, mdadm itp.
Chyba jednak nie masz RHCE... Pracuję jako admin. Używam, różnych systemów - głównie Linuksów. Teraz piszę z Windows7.
Różnice są w wielu miejscach, co pokazujemy praktycznie na początku szkolenia. Inna lokalizacja plików konfiguracyjnych, inne nazwy skryptów startowych, inne narzędzia konfiguracyjne, inne mechanizmy startowe itd.
Jakie efekty ma przynieść czytanie "jakiś książek Ubuntu/Suse"? Zapewne przedstawienie kolejnych różnic pomiędzy dystrybucjami.
Kto zna SLES/D wie, że posługiwanie się YAST-em może przynieść niemiłe rezultaty, jeżeli wcześniej zmodyfikowało się pliki konfiguracyjne ręcznie bazując na wiedzy zdobytej w książce dotyczącej Ubuntu... Jeżeli miało się szczęście znaleźć te pliki, bo różnice są tym większe im bardziej zaawansowane tematy poruszamy.
Redhead pisze:Już ja wiem o co mi chodziło. Wiadomo, że jak idę na szkolenie, to wybiorę jakiegoś partnera czy coś.
Renomowany = solidny, w dobrym gatunku, cieszący się dobrą opinią. Ze słownika języka polskiego.
"Partner czy coś" - zapewne chodziło o AUTORYZOWANEGO partnera. OK, nie zastąpimy takich autoryzowanych partnerów edukacyjnych, jesteśmy raczej alternatywą takich firm. Publikując, przydatne naszym zdaniem, tłumaczenie rozbudowanego dokumentu dotyczącego zagadnień związanych z administracją staramy się budować dobry wizerunek i pomagać Społeczności.
Redhead pisze:Szkolenie nic nie da, jak człowiek się do tego nie przyłoży. Dlatego certyfikacja nie jest dla każdego. A jak już ktoś się zdecyduje, to nie widzę powodu żeby nie iść ścieżką firm, których się na tym znają i oferują coś co jest warte i przemienią nasze zainwestowane pieniądze w lepszą pozycje na rynku.
Prawda, prawda.
Redhead pisze: Spam dotyczy twojej(waszej) strony. Ja ją tylko dokładniej obejrzałem i wyraziłem swoją opinie o jej zawartości i tego co oferujecie.
Nadal ani słowa o przedmiocie wątku - UNIX Toolbox - Przybornik Unix. Ciągle nazywasz to spamem, jak wg Ciebie mielibyśmy opublikować taki dokument na forum? Mam nadzieję, że znajdą się osoby, które docenią naszą pracę.

Zwróć uwagę na licencję, na której opublikowaliśmy Przybornik Unix - Creative Commons.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

exposelab.pl pisze: Pracuję jako admin. Używam, różnych systemów - głównie Linuksów. Teraz piszę z Windows7.
Różnice są w wielu miejscach, co pokazujemy praktycznie na początku szkolenia. Inna lokalizacja plików konfiguracyjnych, inne nazwy skryptów startowych, inne narzędzia konfiguracyjne, inne mechanizmy startowe itd.
Widzę, że nie rozumiesz. Chodzi o to, że znajomość jednego nie wyklucza nieznajomości drugiego. Chodzi o zrozumie jak dana usługa działa i co robić, żeby ją dobrze skonfigurować. W końcu robi się to tak samo w każdej dystrybucji.
Admin mówisz? Find/locate nie znasz do znajdowania plików? Coś te Twoje porównania do mnie nie trafiają.
exposelab.pl

Redhead pisze:Widzę, że nie rozumiesz. Chodzi o to, że znajomość jednego nie wyklucza nieznajomości drugiego. Chodzi o zrozumie jak dana usługa działa i co robić, żeby ją dobrze skonfigurować. W końcu robi się to tak samo w każdej dystrybucji.
Admin mówisz? Find/locate nie znasz do znajdowania plików? Coś te Twoje porównania do mnie nie trafiają.
Chodzi również o czas w jakim możesz uzyskać wiedzę o tym jak działa wybrana usługa lub, co ciekawsze, w ogóle dowiedzieć się jakie są usługi. Różnice pomiędzy dystrybucjami są coraz większe (niestety nie "robi się tak samo w każdej dystrybucji"), czas na ich samodzielne poznanie może nie być do zaakceptowania przez niektórych. Dla takich ludzi są szkolenia, podczas których trener przekazuje im swoją wiedzę i doświadczenie.

Jeżeli, jak mówisz, przejrzałeś stronę www, na pewno znalazłeś informację, że zwracamy kasę jeżeli będziesz niezadowolony z naszej pracy. Taką decyzję mogliśmy podjąć na podstawie naszego doświadczenia i przekonania o wartości tego co sprzedajemy.
Proszę o nie traktowanie tego jak nachalnego spamu. Być może ktoś z tego skorzysta - przybornika lub oferowanych przez nas usług. Zostaniemy szybko zweryfikowani przez klientów.

@Redhead: Widocznie UNIX Toolbox nie jest dokumentem dla Ciebie. Być może przyda się innym.

@fnmirk: Jeżeli moderatorzy uznają dokument za nieprzydatny, pozostanie nam tylko zaakceptowanie tego faktu. Oryginalny dokument jest ciągle aktualizowany przez Colina. Tłumaczenie bazuje na nieco starszej jego wersji. Zostanie zaktualizowane po zakończeniu tłumaczenia. Dokument nie jest szkodliwy - jeżeli jest inaczej proszę wskaż w nim takie miejsce. Nie ma również na celu zastąpienie dokumentacji Debiana czy Red Hata.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

exposelab.pl pisze:Różnice pomiędzy dystrybucjami są coraz większe (niestety nie "robi się tak samo w każdej dystrybucji"), czas na ich samodzielne poznanie może nie być do zaakceptowania przez niektórych.
Tobie chyba się Gnome 3 z KDE pomylił. Wiesz ja nie używam GUI na serwerach. W takim razie tutaj masz racje. Różnice są.

A tak na serio. Z powodzeniem pracuje juz kolejne lata i mam doczynienia z róznymi dystrybucjami i wiesz co, wiekszej różnicy nie widze i problemów nie mam. Oczywiście nie biorę pod uwage gentoo i Uniksów typu BSD i Solaris.
Nie chce mi się już wiecej argumentować, bo mogę pewnie pisać i pisać, a do niektórych ludzi tak jak do ściany. Nic nie trafia i zawsze się upierają przy swoim.
exposelab.pl pisze: Jeżeli, jak mówisz, przejrzałeś stronę www, na pewno znalazłeś informację, że zwracamy kasę jeżeli będziesz niezadowolony z naszej pracy.
Oj ja już wiem jak wygląda w Polsce zwracanie pieniążków za usługi. Nie za dobrze!
exposelab.pl pisze: @Redhead: Widocznie UNIX Toolbox nie jest dokumentem dla Ciebie. Być może przyda się innym.
Nie będę się wypowiadaj dla kogo on jest. Wiecej cennych informacji jest tutaj w dziale HOWTO, o całym forum już nie wspominając.

Z całym szacunkiem, ale ten toolbox mam daleko gdzieś. Ja się tutaj bardziej skupiłem na waszej ofercie i jak się ona ma do innych, i co można dzięki niej osiągnąć. Nie lubię ludziom ciemnoty wciskać i mówić, że jakiś ogrodnik nagle zaczął prace przy projektach uniksowych. I stało się tak dzieki treningom Expose.
Spoko, niech ci będzie.
exposelab.pl

Redhead pisze:Tobie chyba się Gnome 3 z KDE pomylił. Wiesz ja nie używam GUI na serwerach. W takim razie tutaj masz racje. Różnice są.

A tak na serio. Z powodzeniem pracuje juz kolejne lata i mam doczynienia z róznymi dystrybucjami i wiesz co, wiekszej różnicy nie widze i problemów nie mam. Oczywiście nie biorę pod uwage gentoo i Uniksów typu BSD i Solaris.
Nie chce mi się już wiecej argumentować, bo mogę pewnie pisać i pisać, a do niektórych ludzi tak jak do ściany. Nic nie trafia i zawsze się upierają przy swoim.
Zacytuję Ciebie samego - "Spoko, niech ci będzie". 8) Słowem o GUI nie wspomniałem, a może uważasz, że YAST jest tylko w okienkach? ;)
Redhead pisze: Oj ja już wiem jak wygląda w Polsce zwracanie pieniążków za usługi. Nie za dobrze!
To pewnie przez kontakty z firmami typu "Renomowany = solidny, w dobrym gatunku, cieszący się dobrą opinią ;)
Redhead pisze: Nie będę się wypowiadaj dla kogo on jest. Wiecej cennych informacji jest tutaj w dziale HOWTO, o całym forum już nie wspominając.

Z całym szacunkiem, ale ten toolbox mam daleko gdzieś. Ja się tutaj bardziej skupiłem na waszej ofercie i jak się ona ma do innych, i co można dzięki niej osiągnąć. Nie lubię ludziom ciemnoty wciskać i mówić, że jakiś ogrodnik nagle zaczął prace przy projektach uniksowych. I stało się tak dzieki treningom Expose.
Spoko, niech ci będzie.

Skupiłeś się na tym co Cię najbardziej zainteresowało (akurat w negatywnym tego słowa znaczeniu). Nie dałeś żadnej cennej informacji i bazując na swoich (negatywnych) doświadczeniach wyciągnąłeś jakieś wnioski.
Ogrodnik pracował w IT od lat, podobnie jak wielu ludzi w branży, których poznałem. Nasze szkolenie było dla niego "dodatkiem", ułatwieniem w poznaniu Linuksa. Ludzie mają różne oczekiwania od takich szkoleń.

Pozwól, żeby inni ocenili przydatność UNIX Toolbox. Tak się składa, że są osoby, które już go doceniły.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Porozrzucany i mało intuicyjny ten przewodnik.

Tu jest lepszy:
http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml
exposelab.pl

Tak się składa Yampress, że to jest tłumaczenie dokumentu, który wskazałeś. Wspomniałem o tym kilka postów wyżej.
Układ jest dokładnie taki sam. Zgodnie ze wskazówkami Colina - http://cb.vu/unixtoolbox/

Pozdrawiam.
EL
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Tamten układ mi bardziej pasuje. Jes bardziej "ściśnięty". No ale to moje odczucie, może dlatego, że długo z niego korzystałem swego czasu.
ODPOWIEDZ