[+] Phpmyadmin, nie można si

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
kiko

[+] Phpmyadmin, nie można się zalogować

Post autor: kiko »

Witajcie.

Uruchomiłem serwer na Debianie (zawsze to był Slack): apache2, libapache2-mod-php5 mysql-server-5.1, php5-mysql i niby jest wszystko w porządku.

Phpmyadmin zainstalował się poprawnie, czas na logowanie

Kod: Zaznacz cały

[url]http://localhost/phpmyadmin[/url]  

login root
 hasło podane
I nie ma żadnej reakcji.

Nieważne co wpiszę, zawsze wraca do okna logowania. Żadnego błędu, nic. Logi czyste.

Pewnie to jakaś błahostka, z którą ja sobie nie radzę, dlatego proszę o jakąś radę.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Wędka:

config.inc.php

Swoją drogą nie jest to najlepszy pomysł logować się na roota przez phpMyAdmin. Utwórz sobie konto, daj mu uprawnienia na Twoją bazę i na nim działaj
kiko

I niby co tam mam nie tak?

Mam go że tak powiem w przeglądarce uruchomić?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

kiko, dobrym pomysłem jest, przed założeniem tematu, przejrzenie forum.
http://debian.linux.pl/threads/12771-Za ... #post81406
A pozycja ,,Debian reference'' najlepszym przyjacielem każdego użytkownika Debiana.

Doinstaluj sobie słownik języka polskiego do używanej przeglądarki www i zacznij przestrzegać zasad obowiązującej pisowni.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

kiko pisze:I niby co tam mam nie tak?

Mam go że tak powiem w przeglądarce uruchomić?
Zadałeś sobie chociażby trud spytania googla?
kiko

Każdy tylko o to Google, Google - forum jest po to aby pomagać, a nie wiecznie kierować na Google - jak miałbym czas i chęć przeglądać tyle stron ile Google wyświetli to bym nie pytał się na forum.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

[B]I[/B] niby co tam mam nie tak?

[B]M[/B]am go że tak powiem w przeglądarce uruchomić? 						
Wiesz kolego, takie pytanie świadczy o tym, że nie masz wiele pojęcia o temacie. Forum jest od tego, żeby pomagać, ale nikt nie będzie Ci tłumaczył takich podstaw, które z łatwością można przyswoić samemu. Gdybyś troche poczytał (chociażby plik README samego pakietu) to wiedziałbyś, że plik config.inc.php to plik konfiguracyjny, który można edytować. Znajduje się tam opcja pozwalania bądź nie na logowanie roota przez phpmyadmina. Tym niemniej logowanie na roota nie jest najlepszym rozwiązaniem i lepiej stworzyć sobie konto użytkownika, który będzie właścicielem bazy. Tylko prosze, nie pisz "a jak stworzyć konto użytkownika".
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

Ja tam dorzucę swoje 3 grosze. Nie wiem czy to błąd czy nie ale...
Często tak mam, że po kliknięciu "wykonaj" w panelu logowania faktycznie nic się nie dzieje, czasem też już podczas użytkowania przechodzi do tego panelu. Wystarczy wtedy kliknąć "odśwież" i przechodzi do aktualnej strony. Nie wiem czemu tak się dzieje ale może masz podobnie :)
kiko

Wszystko pięknie, lecz jak ktoś to dla mnie niejasno napisał to zazwyczaj pytam, czy aby na pewno o "to" chodzi, lepiej zapytać niż popsuć.
Dodam jeszcze, że nie ma znaczenia czy loguję się jako root, czy tez jako zwykły użytkownik. Usunięcie i zainstalowanie na nowo nic nie pomogło.

Ogólnie temat do zamknięcia bo więcej problemów niż korzyści z niego.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ