No właśnie, już tak próbowałem na początku, jak to opisałem zakładając ten temat, tylko nie znałem tych poleceń:
Więc po instalacji ster
ownika i automatycznym wygenerowaniu przez skrypt nVidii pliku xorg.conf, po prostu wykonałem:
I potem, po zalogowaniu w TTY jako zwykły użytkownik:
co skończyło się opisanym zawieszeniem systemu..
W ogóle to miałem już kiedyś na tym systemie ten ster
ownik własnościowy z repo
zytorium, ale przestał działać po tym, jak raz przełożyłem
dysk twardy do innego komp
utera i tam uruchomiłem ten system - tam była
karta grafiki nVidii Vanta. Przy czym nie grzebałem przy tej okazji w konfiguracji systemu, więc zdziwiłem się, że coś się chyba samo przekonfigurowało. Myślałem, że pomoże odinstalowanie i ponowna instalacja ster
ownika, ale nie pomogła i X-y nie chcą teraz startować na tych ustawieniach w pliku xorg.conf, na którym kiedyś startowały z tym ster
ownikem z repo
zytorium.
EDIT:
Podjąłem jeszcze jedną próbę zgodnie z ostatnią instrukcją DaVidoSS'a i dalej system się zawiesza po wydaniu komendy
W załączeniu ostatni xorg.0.log i xorg.conf wygenerowany przez skrypt nVidii oraz ostrzeżenia, pomimo których kontynuowałem instalację. Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł, jak uruchomić ten sterownik?
EDIT 2:
Jeden z moich znajomych poradził mi przeinstalować cały serwer X i pomogło. Poniżej zamieszczam wykaz komend, które wykonałem, bo może ktoś będzie kiedyś szukał rozwiązania podobnego problemu.
A więc najpierw odinstalowałem sterownik ze strony nVidii, czyli po przejściu do katalogu zawierającego plik NVIDIA-Linux-x86-96.43.19-pkg1.run:
Następnie odinstalowałem X'y razem z plikami konfiguracyjnymi:
Kod: Zaznacz cały
apt-get remove --purge xcalib xserver-xorg-video-nv xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-input-kbd xserver-xorg-input-mouse x11-common xorg*
Usunąłem jakiekolwiek pozostałości po sterowniku nVidii z pakietów .deb:
Usunąłem zależności odinstalowanych pakietów:
Zainstalowałem X'y ponownie:
apt-get install xcalib xserver-xorg-video-nv xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-input-kbd xserver-xorg-input-mouse x11-common
Zainstalowałem ulubione środowisko graficzne (
Trinity) i sterownik nVidii wg instrukcji z
tej strony. A więc:
apt-get install kdebase-trinity
apt-get install linux-headers-2.6-686
apt-get install nvidia-kernel-legacy-96xx-dkms
apt-get install nvidia-glx-legacy-96xx
Na koniec stworzyłem następujący minimalistyczny xorg.conf wg wzoru z w/w strony:
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Video Card"
Driver "nvidia"
EndSection
Nie wiem, czy nie dało by się zrobić tego prościej, ale cieszę się, że wreszcie działa jak trzeba
Dziękuję również za chęć pomocy wszystkim, którzy udzielali się w tym wątku