Jak zainstalowa

Wszystko Off Topic
Young

Jak zainstalować na netbooku Debiana obok Windows7?

Post autor: Young »

Witam.

Jestem nowym posiadaczem netbooka Samsung N150, na którym jest fabrycznie zainstalowany Windows7 Starter (z którego teraz piszę). Dysk został podzielony podczas instalacji Windowsa:
[INDENT]20GB - Partycja odzyskiwania,
100MB - System,
49GB - Partycja "C" (Windows7 Starter),
79,95GB - Partycja "D" (Dane).[/INDENT]
Chciałbym z partycji D zabrać troszkę miejsca tak około 19,95 na Debiana, czy to jest dobry pomysł? Czy nie zepsuje się Windows tym sposobem? Jak zainstalować Debiana - nie chcę utracić ani uszkodzić Windowsa.

Dziękuję za wszystkie porady.
bartekpn

Post autor: bartekpn »

Witam.
Jestem początkującym użytkownikiem, więc moja porada pewnie będzie mało profesjonalna i doświadczeni zrobiliby to inaczej, ale ja postąpiłbym tak:
  1. Ściągnij program unetbootin.
  2. Ściągnij obraz iso dystrybucji gparted live.
  3. Utwórz za pomocą programu unetbootin startowy pendrive z programem gparted.
  4. Uruchom komputer z pendrive (ustaw w biosie, aby pendrive startował jako pierwszy).
  5. Zmniejsz rozmiar partycji D i zapisz zmiany.
  6. Po dokonanych zmianach z poziomu Windows, ponownie uruchom program unetbootin i przygotuj za jego pośrednictwem startowy pendrive z instalatorem Debiana (netinstall - do wyboru z listy).
  7. Wystartuj komputer z pendrive, uruchomi się instalator Debiana.
  8. Przy partycjonowaniu będziesz miał wolny obszar do podzielenia na partycje Linuksa (te 20GB, o które zamierzasz pomniejszyć partycję D), wolny obszar możesz podzielić już wcześniej na partycje pod Debiana za pośrednictwem programu gparted.
Oczywiście potrzebujesz przy instalacji połączenia z internetem (wifi mi nie działało, ale przez kabel się połączyłem bez problemu).

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

4 partycje podstawowe, bida.

Debiana możesz wcisnąć w miejsce partycji D, oczywiście debianowe partycje robić jako partycje logiczne. Utworzyć 3 partycje logiczne.

Dane przenieść na dysk C z dysku D. Zezwolić na instalacje debianowego programu rozruchowego (grub2) w MBR.
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

@bartekpn
Aleś namieszał... A ja na przykład wolę instalować system z płytki zamiast z pendrive :)

// Edycja

Nie przyjrzałem się, że chodzi o netbooka - oczywiście mój błąd.
ODPOWIEDZ