Witam.
Jestem nowym posiadaczem netbooka Samsung N150, na którym jest fabrycznie zainstalowany Windows7 Starter (z którego teraz piszę). Dysk został podzielony podczas instalacji Windowsa:
[INDENT]20GB - Partycja odzyskiwania,
100MB - System,
49GB - Partycja "C" (Windows7 Starter),
79,95GB - Partycja "D" (Dane).[/INDENT]
Chciałbym z partycji D zabrać troszkę miejsca tak około 19,95 na Debiana, czy to jest dobry pomysł? Czy nie zepsuje się Windows tym sposobem? Jak zainstalować Debiana - nie chcę utracić ani uszkodzić Windowsa.
Dziękuję za wszystkie porady.
Jak zainstalowa
Witam.
Jestem początkującym użytkownikiem, więc moja porada pewnie będzie mało profesjonalna i doświadczeni zrobiliby to inaczej, ale ja postąpiłbym tak:
Pozdrawiam.
Jestem początkującym użytkownikiem, więc moja porada pewnie będzie mało profesjonalna i doświadczeni zrobiliby to inaczej, ale ja postąpiłbym tak:
- Ściągnij program unetbootin.
- Ściągnij obraz iso dystrybucji gparted live.
- Utwórz za pomocą programu unetbootin startowy pendrive z programem gparted.
- Uruchom komputer z pendrive (ustaw w biosie, aby pendrive startował jako pierwszy).
- Zmniejsz rozmiar partycji D i zapisz zmiany.
- Po dokonanych zmianach z poziomu Windows, ponownie uruchom program unetbootin i przygotuj za jego pośrednictwem startowy pendrive z instalatorem Debiana (netinstall - do wyboru z listy).
- Wystartuj komputer z pendrive, uruchomi się instalator Debiana.
- Przy partycjonowaniu będziesz miał wolny obszar do podzielenia na partycje Linuksa (te 20GB, o które zamierzasz pomniejszyć partycję D), wolny obszar możesz podzielić już wcześniej na partycje pod Debiana za pośrednictwem programu gparted.
Pozdrawiam.