Ustawienie katalogów w gtk tak by mia
Ustawienie katalogów w gtk tak by miały własne ikony
Cześć.
Kiedy miałem gnome wiele moich katalogów w /home/profil miało specjalne ikonki.
Gdy przeszedłem na fluxboksa cześć z nich pousuwałem i zastąpiłem innymi, niestety te inne mają standardowy wygląd katalogów. Jak edytować wygląd tych katalogów? Używam thunara.
Kiedy miałem gnome wiele moich katalogów w /home/profil miało specjalne ikonki.
Gdy przeszedłem na fluxboksa cześć z nich pousuwałem i zastąpiłem innymi, niestety te inne mają standardowy wygląd katalogów. Jak edytować wygląd tych katalogów? Używam thunara.
Chodzi ci o ikonki folderów takich jak: Dokumenty, Muzyka, Pobrane, Wideo, itp. czy o wybieranie własnych ikon do różnych folderów? Ta pierwsza opcja jest w Thunarze domyślnie przynajmniej w nowszych wersjach, ja mam 1.3.0. Ta druga opcja w Thunarze jest raczej niemożliwa. Jak masz starszą wersję thunara to tu jest sposób: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=45183 , możesz wcześniej sprawdzić uwagę z podanego przeze mnie wątku o tym że zestaw ikon który używasz powinien mieć odpowiednie ikony.
Edycja: We właściwościach folderu w zakładce symbole możesz sobie ustawić dodatkową małą ikonkę która nałoży się na aktualną i w ten sposób wyróżni folder.
Edycja: We właściwościach folderu w zakładce symbole możesz sobie ustawić dodatkową małą ikonkę która nałoży się na aktualną i w ten sposób wyróżni folder.
Tamten Thunar wydawał mi się całkiem stabilny, nie miałem z nim problemóm. Jakby były problemy to cofniesz pakiet. O ile się orientuje to aktualizacji będą wymagały jeszcze 3, lub 4 pakiety ale wszystkie od programistów Thunara/xfce (biblioteki pomocnicze). Żadnych bardziej uniwersalnych bibliotek nie trzeba aktualizować (o ile dobrze pamiętam). A jak nie chcesz ryzykować to spróbuj sposobu jaki jest opisany w ostatnim poście tematu do którego link dałem w poście nr 2 tego tematu.
Rox-filer. Jest chyba najlżejszym i najszybszym graficznym menadżerem plików. Niestety nie obsługuje kosza (goście od Puppy Linux zrobili wtyczkę do niego) oraz brak w nim jakiegokolwiek wsparcia dla automontowania (to w sumie można rozwiązać kilkoma zewnętrznymi programami). Grunt że ikonki można w nim zmieniać dowolnie_Q_ pisze:A jest jakaś alternatywa dla thunara, coś lekkiego i posiadającego opcje zmieniania ikon katalogów?