W jaki sposób można zmusić CodeBlocks do działania w trybie krokowym (debug mode)?
Mam takie opcje w kompilatorze ale niestety nieaktywne i nie wiem dlaczego.
CodeBlocks standardowo tworzy 2 profile, Debug i Realse. Jeżeli tak nie masz, polecam ci zrobić dodatkowy profil do debugowania i ustawić w nim flagę -g. Aby rozpocząć pracę w trybie krokowym musisz wcisnąć przycisk debug/continue w menu Debbuger. Jeżeli masz je schowane, musisz je uaktywnić (View>toolbars>debugger).
Udało się, dziękuję za pomoc.
Ps. Czy istnieje taka wersja trybu krokowego w tym środowisku rodem z Windowsa gdzie program wykonuje się w osobnym oknie a strzałka porusza się po kodzie wyświetlając gdzie w danej chwili znajduje się program?
Codeblocks da się uruchomić pod Windowsem, nie wiem jednak jak jest do końca z debuggerem. Pod Linuksem codeblocks korzysta z gdb, którego wersja istnieje również pod Windows. Nie zdziwiłbym się gdyby był zainstalowany razem z codeblocks.
malinkalive pisze:Czy istnieje taka wersja trybu krokowego w tym środowisku rodem z Windowsa gdzie program wykonuje się w osobnym oknie a strzałka porusza się po kodzie wyświetlając gdzie w danej chwili znajduje się program?