_Q_, napisał o przeinstalowaniu postfiksa._Q_ pisze: Przeinstaluje postfiksa i zobaczę czy to pomoże. A czy jest jakaą alternatywa dla postfiksa?
postfix i dovecot, nie mog
-
Najlepiej, jak będziesz wysyłać konfig postfiksa przez:
a nie z wklejonego pliku.
Konfiguruj postfiksa stopniowo. Najpierw bez dovecota (bardziej polecałbym cyrus-sasl, no ale co tam) i bez niepotrzebnych RBL (w tym przypadku niektóre rbl mają złe adresy *.tld)
Zakładając że masz taki konfig
Mój system to nie Debian tylko Ubuntu Natty. Tylko w trybie tekstowym.
Używałbym Debiana ale gdy ostatnio patrzyłem nie miał on obsługi ext4 (a kompilować jądra mi się nie chciało).
Poza tym wolę to forum bo na Ubuntu forum same dzieciaki siedzą.
/etc/hostname
zmień
Zawsze to czytelniej
Co masz w pliku /etc/aliases? Masz tam adres, na który wysyłasz
Jeśli tak, to pamiętaj jeszcze o przebudowaniu pliku dla pewności: newalias.
Twój problem ewidentnie leży w tym, że ewidentnie postfix nie ma zdefiniowanego adresu Czy to jest użytkownik lokalny?
Podaj wynik polecenia:
Na koniec usuń z konfigu poniższe wpisy:
Kod: Zaznacz cały
postconf -n
Konfiguruj postfiksa stopniowo. Najpierw bez dovecota (bardziej polecałbym cyrus-sasl, no ale co tam) i bez niepotrzebnych RBL (w tym przypadku niektóre rbl mają złe adresy *.tld)
Zakładając że masz taki konfig
Nie mam /etc/hosts tylko /etc/hosts.allow i /etc/hosts.deny_Q_ pisze:main.cfKod: Zaznacz cały
command_directory = /usr/sbin mail_owner = postfix mydomain = q-serw.pl myhostname = debian myorigin = /etc/mailname #alias_maps = hash:/etc/aliases alias_database = hash:/etc/aliases mydestination = $mydomain mynetworks = 127.0.0.1/32 inet_interfaces = all inet_protocols = ipv4 home_mailbox = Maildir/ mail_spool_directory = /home/ smtpd_sasl_auth_enable = yes broken_sasl_auth_clients = yes smtpd_sasl_security_options = noanonymous smtpd_banner = ESMTP on $myhostname ! #mailbox_size_limit = 0 #recipient_delimiter = + #biff = no #append_dot_mydomain = no #relayhost = smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination, reject_rbl_client dynamic.rbl.tld, # (proponuję zrobić własnego RBLa - patrz artykuł obok) reject_rhsbl_client revdns.rbl.tld, reject_rhsbl_helo revdns.rbl.tld, reject_rbl_client sbl-xbl.spamhaus.org, reject_rbl_client bl.spamcop.net, permit
Mój system to nie Debian tylko Ubuntu Natty. Tylko w trybie tekstowym.
Używałbym Debiana ale gdy ostatnio patrzyłem nie miał on obsługi ext4 (a kompilować jądra mi się nie chciało).
Poza tym wolę to forum bo na Ubuntu forum same dzieciaki siedzą.
/etc/hostname
artur-server
zmień
myhostname = debian.q-serw.pl
myorigin = $mydomain
Co masz w pliku /etc/aliases? Masz tam adres, na który wysyłasz
[email][email protected][/email]
Twój problem ewidentnie leży w tym, że ewidentnie postfix nie ma zdefiniowanego adresu Czy to jest użytkownik lokalny?
Podaj wynik polecenia:
postconf -n local_recipient_maps
reject_rbl_client dynamic.rbl.tld, # (proponuję zrobić własnego RBLa - patrz artykuł obok)
reject_rhsbl_client revdns.rbl.tld,
reject_rhsbl_helo revdns.rbl.tld,