Brak dźwi
Tak, głośniki są w porządku, wspominałem, że na Windowsie działają, a z przełącznikami próbowałem już wszystkiego. Aktualnie usunąłem alsę i zainstalowałem oss4, tak jak radził ilin i dźwięk zadziałał od pierwszego włączenia. Dziękuję, myślę, że problem jest rozwiązany.
Edycja:
Drobna zmiana. Jednak problem nie rozwiązany do końca. OSS4 sprawił, że co prawda, dźwięk się odezwał, ale z kolei system ma problemy. Pidgin i mplayer odtwarzają dźwięki alsy, ale np. flashplayer w chromium nie, tak samo odtwarzacz z lxde. Najbardziej zależy mi na dźwięku we flashu.
Edycja2:
Co dziwniejsze, wine mi wykryło OSS, ale kiedy próbuje go użyć - wyrzuca błędy.
Edycja:
Drobna zmiana. Jednak problem nie rozwiązany do końca. OSS4 sprawił, że co prawda, dźwięk się odezwał, ale z kolei system ma problemy. Pidgin i mplayer odtwarzają dźwięki alsy, ale np. flashplayer w chromium nie, tak samo odtwarzacz z lxde. Najbardziej zależy mi na dźwięku we flashu.
Edycja2:
Co dziwniejsze, wine mi wykryło OSS, ale kiedy próbuje go użyć - wyrzuca błędy.
Niestety, u mnie nic nie zmieniło.
Wyświetliła się jedynie informacja:
Wyświetliła się jedynie informacja:
Kod: Zaznacz cały
Unknown hardware: "Audigy" "SigmaTel STAC9721,23" "AC97a:83847609" "0x1102" "0x0053"
Hardware is initialized using a guess method
Być może gdzieś się pomyliłem. Spróbuję zrobić wszystko od początku i zobaczę, czy zadziała.
Edycja:
Rzeczywiście, chyba się gdzieś pomyliłem. Dźwięk z flasha już działa. Najwyraźniej jest już ok. Dzięki wielkie.
Edycja2:
Jednak nie wszystko działa. W Wine mam alsę, której nie mogę wybrać, oraz OSS, który nie działa. Co zrobić z tym? Przy próbie wybrania alsy dostaję
Test dźwięku z użyciem OSS kończy się niepowodzeniem.
Edycja:
Rzeczywiście, chyba się gdzieś pomyliłem. Dźwięk z flasha już działa. Najwyraźniej jest już ok. Dzięki wielkie.
Edycja2:
Jednak nie wszystko działa. W Wine mam alsę, której nie mogę wybrać, oraz OSS, który nie działa. Co zrobić z tym? Przy próbie wybrania alsy dostaję
ALSA lib seq_hw.c:457 :( snd_seq_hw_open) open /dev/snd/seq failed: Nie ma takiego pliku ani katalogu
ALSA lib seq_hw.c:457 :( snd_seq_hw_open) open /dev/snd/seq failed: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Wykonałem to polecenie jako root w konsoli i otrzymałem:maurepass pisze:Miałem taki sam problem z alsą.
Polecenie:pomogło.Kod: Zaznacz cały
alsactl init
Unknown hardware: "HDA-Intel" "SigmaTel STAC9205" "HDA:838476a0,102801fe,00100204 HDA:14f12c06,14f1000f,00100000" "0x1028" "0x01fe"
Hardware is initialized using a guess method
Teraz pozostało sprawdzić, czy po restarcie nadal będzie, czy trzeba to polecenie przy każdym starcie systemu wykonywać?