Instalacja Debiana Wheezy na Dell inspirion 2500

Pomoc dotycząca instalacji systemu
wujekk13

Instalacja Debiana Wheezy na Dell inspirion 2500

Post autor: wujekk13 »

Chciałem się zapytać, czy ktoś spotkał się z podobnym problemem tj.: staram się zainstalować Debiana Wheezy na starym laptopie Dell inspirion 2500 (Intel Mobile Celeron 700MHz, 265MB RAM). Płytka instalacyjna się odpala jednak po wyborze sposobu instalacji (tryb tekstowy/graficzny) nadal widzę to samo okno (niezależnie od tego cobym wybrał) - płytkę sprawdzałem na innym komputerze (Pentium 4 2.6GHz, 1GB RAM) i działa, sumy kontrolne są poprawne.
Na laptopie udało mi się zainstalować Debiana Lenny, ale chciałbym na nim uruchomić Wheezy. Domyśla się ktoś, co może być przyczyną nieuruchamiania się instalacji i jak to rozwiązać?
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

Nie zgadniesz. Spróbuj zainstalować Debiana Lenny, zaktualizować do Squeeze, a następnie zaktualizować do Wheezy.
wujekk13

Post autor: wujekk13 »

Domyślałem się, że mogę otrzymać taką odpowiedź i dziękuję za nią, jednak chciałbym znać przyczynę nieuruchamiania się instalacji z płytki wheezy'ego. Czy to przez to, że procesor jest słaby, a może jest za mało RAM (wcześniej miałem na nim 64 MB RAM'u i objawy były takie same)? No i czy są szanse na uruchomienie i przeprowadzenie tej instalacji z płytki wheezy'ego na komputerze, o takiej konfiguracji sprzętowej? Jeśli chodzi, o pytanie typu: czy potrzebujesz nowszego systemu, to odpowiedź brzmi: tak, niektóre programy wymagają nowszego jajka (niestety).
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

Ostatnio słyszałem coś o problemach z instalatorami wersji testowej. Sam też miałem kiedyś z tym problem i zrobiłem tak, jak mówię, dlatego Tobie też to radzę: spróbuj zacząć od wersji stabilnej (Squeeze) lub oldstable (Lenny) i stopniowo aktualizować do nowszych wersji.

Na 99% to nie wina procesora lub RAM. Ale czego, to już Ci niestety nie powiem, bo nie wiem.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Na forum jest informacja odnośnie wersji testowej Debiana:
http://debian.linux.pl/threads/480-Sk%C ... 7#post3117

Ale kto by się tym przejmował i czytał. Również, z tego co pamiętam, instalator uruchomiony w trybie eksperta (wersja netinstall) i po nawiązaniu połączenia z internetem, pozwala na określenie gałęzi dystrybucji jaką chcemy zainstalować docelowo na komputerze.
Wystarczy przejrzeć dostępne opcje pomocy instalatora. Mając sprawną wersję instalacyjną (netinstall) wersji stabilnej możemy od razu uzyskać na komputerze Sida.
ODPOWIEDZ