Pierwsza dystrybucja - moja przygoda z Linuksem
- albert1818
Pierwszy raz z Linuxem mialem do czynienia w liceum, na informatyce pracowalismy tylko na nim jednak nie pamietam dystrybucji. Zainstalowalem wtedy na komputerze stacjonarnym w domu Mandrive, a nieco później Susa, jednak szybko się zniechęciłem do obu systemów. Na studiach kolega namówił mnie, żebym zainstalował sobie na laptopie Ubuntu i od tego momentu zacząłem używać głównie Linuxa, Windows tylko z konieczności. Teraz ze względu na to, że Ubuntu zmieniło domyślne środowisko graficzne, ale też ze względu na moją chęć poznania czegoś nowego, zainstalowałem testowego Debiana, który chyba zagości na moim komputerze dłużej
Pierwszym działającym Linuksem na moim komputerze był Debian 3.0 "Woody" z płytki Linux+ (wcześniej były próby z "Potato" i Red Hatem), aż strach pomyśleć kiedy to było . Potem kupa różnych dystrybucji, a teraz (3-4 lata) stanęło na Archu. Na drugiej partycji przewijają się takie tam różne, najczęściej debianopochodne.
Ja zacząłem swoją przygodę kilka lat temu od Madrake (lub Mandrivy - nie pamiętam jak się to wtedy nazywało) 10. Następnie próbowałem z SUSE, z którego po czasie zrezygnowałem na rzecz Ubuntu (chyba wersji 9.04). No i przez długi czas pracowałem na Ubuntu. Wraz z udziwnieniami i nowościami na Ubuntu - które zaczęło "dawać" co raz mniej możliwości poprzez coraz większą automatyzację (uzupełniając to "cudownym" Unity) - zacząłem szukać innych dystrybucji. Wypróbowałem Linuksa Minta (całkiem przyjemny), PClinuxOS (dobry dla leniuchów) no i w końcu przyszedł czas na Debiana. Już wcześniej chciałem go zainstalować, ale niemiłosiernie męczyłem się z wi-fi i kartą graficzną ATI. Teraz nie miałem tych nieprzyjemności - jakimś cudem wszystko zaskoczyło za pierwszym razem.
No i oto jestem na tym forum
No i oto jestem na tym forum
-