Program do programowej zmiany g

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
michal881

Program do programowej zmiany głośności w plikach filmowych i muzycznych

Post autor: michal881 »

Mam różne wideoklipy i mp3, niestety część z nich ma zaniżoną głośność. Jeśli ułożę sobie listę odtwarzania i zacznę słuchać to mam problem z odpowiednią głośnością, którą muszę ciągle regulować. Rozwiązaniem jest programowe zwiększenie głośności tych plików, które mają ją za niską. Nie wiem za bardzo jakiego programu użyć do tej operacji, ale musi on obsługiwać i pliki filmowe i muzyczne.
Proszę o pomoc.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Poziom głośności plików mp3 łatwo ustawisz w audacity - jest chyba nawet funkcja normalizacji głośności, czyli program skanuje cały utwór w poszukiwaniu najgłośniejszego momentu i dopasowuje głośność do maksymalnej możliwej. Oczywiście po tym musisz zakodować plik ponownie (czyli znów kompresować np jako mp3).

Filmy sobie daruj, bo będzie to takie upierdliwe, że będziesz wolał regluować głośność ręcznie. Raczej nie znajdziesz programu pod który to zrobi - będziesz musiał oddzielić dzwięk od obrazu, przekonwertować audio tak samo jak napisałem na temat mp3, a następnie znów połączyc audio i wideo w jeden plik - jeżeli nie używasz formatu mkv, będzie to wymgało ponownego kodowania całego filmu - xvid, avi, film 1.5 godziny na przeciętnym komputerze kodowanie potrwa 5-6 godzin, a dodaktowo jeśli nie znasz się na tym to na 100% wynikowy film będzie gorszej jakości oraz dodatkowo stracisz synchronizację obrazu i dźwięku.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Dla plików muzycznych mp3 wykorzystaj program mp3gain. Sprawdź, czy w repozytorium jest pakiet easymp3gain - interfejs graficzny dla tekstowego mp3gain.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

mencoder
michal881

Post autor: michal881 »

Yampress pisze:mencoder

A jakie będzie polecenie zwiększające głośność dla pliku mp3 i filmu, a jakie zmniejszające?
ODPOWIEDZ