Autostart EKG z tild

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
gaco504

Autostart EKG z tildą - Squeeze, Fluxbox

Post autor: gaco504 »

Witam bardzo serdecznie!

Chciałem się z Wami skonsultować drodzy forumowicze w sprawie autostartu EKG w terminalu. Mój system to Debian Squeeze i manager okien Fluxbox. Chodzi mi o to, aby po zalogowaniu się do systemu i uruchomieniu Fluxboksa, automatycznie uruchomił się terminal tilda a w nim samoczynnie wystartowała aplikacja EKG.
W momencie, gdy zechcę uruchomić przykładowo xterm i ekg automatycznie, nie ma żadnego problemu. Nie ma natomiast wtedy polskich znaków ani przezroczystości.
Aby rozwiązać problem polskich znaków dodałem do .bashrc linijkę:

Kod: Zaznacz cały

alias gg='luit -encoding ISO8859-2 ekg'
Podany alias spełnia swoją rolę i w terminalu wyświetla się komunikator z polskimi znakami.
  • Moje pytanie: co muszę zrobić, aby automatycznie po zalogowaniu się do systemu nastąpiło uruchomienie tildy z EKG (przez alias "gg"). Szukałem różnych rozwiązań, ale żadne z nich nie jest zadowalające.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Nie znam polecenia luit, ale po przeczytaniu Twojej wiadomości i podręcznika systemowego tildy, można wywnioskować coś takiego:

alias gg='luit -encoding ISO8859-2 tilda -c ekg'
Edycja:
Odnośnie do uruchamiania aplikacji wraz z uruchomieniem fluxboxa to wpisz w google:

fluxbox autostart
i na pewno coś się znajdzie.
Awatar użytkownika
gaco504

Jeśli chodzi o autostart przy Fluxboksie, to problemu nie mam z tym żadnego. Autostart samej tildy działa przykładowo bez problemu. Chodzi raczej o konkretne polecenie, które umożliwi automatyczny start EKG przez alias "gg" w terminalu tilda. Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy kolego Rafal_F. Pewnie niejasno wyjaśniłem. Kiedy uruchomię tildę i wpiszę to działa elegancko i polskie znaki są. Ale jak zmusić to, aby wszystko uruchamiało się automatycznie?

Edycja:
Próbuję zrobić coś podobnego na IceWM, ale sądzę, że nie ma różnicy w stopniu trudności wykonania tego. W każdym razie pomyślałem, aby stworzyć skrypt uruchamiający wyżej wymieniony program. Stworzyłem w nano okropnie skąpy skrypt:

#!/bin/bash
gg
i nadałem mu prawa do uruchamiania. Skrypt zapisany jest w /home/xxx/.icewm/start_ekg.sh . Aby skrypt został uruchamiany przy starcie okienek dodałem do pliku /home/xxx/.icewm/startup odpowiednią linijkę, ale przedstawię tutaj całą zawartość:

xscreensaver -nosplash &
xterm -geometry 120x30 -T exec /home/xxx/.icewm/start_ekg.sh &
xterm -geometry 120x30 -T exec/mc &
Zarówno xscreensaver i mc w terminalu uruchamiają się przy starcie systemu. Terminal z ekg jedynie mrugnie przez ułamek sekundy i znika bezpowrotnie. Co zrobiłem nie tak?
v-sgfx

Post autor: v-sgfx »

Wiem, że jak dodawałem tilde do autostartu to z opóźnieniem

bash -c "sleep 1s; tilda"
i nie było problemów ze znikaniem czegoś.

Jeśli znika Ci tilda przy uruchomieniu przez fluxbox autostart, dodaj może to do:

/etc/rc.local
Awatar użytkownika
gaco504

Tilda nie znika. Tilda automatycznie uruchamiająca polecenie "ekg" również działa poprawnie. Chodziło mi raczej o to aby Tilda po uruchomieniu automatycznie uruchomiła polecenie "gg". (gg = alias uruchomienia ekg z polskimi znaczkami).
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Idąc za podręcznikiem systemowym do tildy (http://www.digipedia.pl/man/doc/view/tilda.1) - opcja "-c" nie działa?

tilda -c "luit -encoding ISO8859-2; ekg &"
Awatar użytkownika
gaco504

Nie działają polskie znaczki. Nie wykrywa kodowania ISO8859-2 i automatycznie przełącza na ISO 8859-1. Nie jest to jakieś pilne. Zadałem to pytanie z ciekawości, bo nie mogłem do tego dojść.

A wie ktoś może jak uruchomić ekg z polskimi znakami w dowolnym terminalu, ale automatycznie? Bez interwencji użytkownika?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Domyślne obecnie kodowanie, z dostępnymi polskimi znakami, to utf8.
Awatar użytkownika
gaco504

Nie sprawdza się takie rozwiązanie. Działa tak jak chcę jedynie wtedy, gdy sam wszystko wystukam na klawiaturze, tzn: alias "gg". Program uruchamia się wtedy tak jak tego oczekuje w dowolnym terminalu.
Chciałbym zautomatyzować proces uruchamiania terminala (działa bez problemu) i otwieranego w nim polecenia "gg", aliasu dopisanego do .bashrc (nie wiem jak).
Awatar użytkownika
darkmanek

Post autor: darkmanek »

Witam!
Nie wiem, jak w tildzie, bo nie mam, ale u mnie na xtermie polecenie to wygląda tak:

xterm -e ekg
Podejrzewam, że można w tym kierunku podążać, dodając do polecenia kodowanie itd.
ODPOWIEDZ