ad@debian:~$ lspci -k
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) Subsystem: Toshiba America Info Systems Device fc31 Kernel driver in use: i915
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GF106 [GeForce GT 555M SDDR3] (rev a1) Subsystem: Toshiba America Info Systems Device fc31 Kernel driver in use: nouveau
Jak sama widzisz, posiadasz dwie karty graficzne. Należałoby jedną z nich wyłączyć z poziomu BIOS-u albo systemu. To częsta przypadłość więc znajdziesz w sieci parę odpowiedzi jak tego dokonać.
[B]ad@debian:~$[/B][B]lspci -k[/B]
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) Subsystem: Toshiba America Info Systems Device fc31 Kernel driver in use: i915
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GF106 [GeForce GT 555M SDDR3] (rev a1) Subsystem: Toshiba America Info Systems Device fc31 Kernel driver in use: nouveau
Jak sama widzisz, posiadasz dwie karty graficzne. Należało by jedną z nich wyłączyć z poziomu BIOS-u albo systemu. To częsta przypadłość więc znajdziesz w sieci parę odpowiedzi jak tego dokonać.
Jasne, ślepa jestem. Choć chyba mam większy problem, bo karta graficzna stosuje technologię nvidia optimus i nie da się tego wyłączyć.
adryuuzaki pisze:Jasne, ślepa jestem. Choć chyba mam większy problem, bo karta graficzna stosuje technologię nvidia optimus i nie da się tego wyłączyć.
No proszę Cię. Tyle razy instalować system na nowo by dojść co było problemem i poddać się w takim momencie? Nie wierzę! Poczytaj mi mamo:
-- Google
-- Forum Ubuntu
A teraz uśmiechnij się i do dzieła.
Poza tym już wcześniej na ten temat bardzo istotne informacje podał kolega
Wersję biosu mam bardzo okrojoną, więc... Zajmę się tym wieczorem, teraz muszę się odstresować i wmówić, że nie kupiłam nowego laptopa z bezużyteczną kartą graficzną.
Edycja:
Widzę, że nawet mi odnośniki podałeś do trzmiela. Bardzo dziękuję za pomoc!
Na pocieszenie: laptopy z i7 bez drugiej karty graficznej są droższe. Sama sprawdzałam, bo na nic mi ta karta grafiki. W czerwcu tylko Thinkpady i Delle się zaliczały.
Olivia pisze:Na pocieszenie: laptopy z i7 bez drugiej karty graficznej są droższe. Sama sprawdzałam, bo na nic mi ta karta grafiki. W czerwcu tylko Thinkpady i Delle się zaliczały.
To żeś mnie nie pocieszyła. W razie, gdyby ktoś kiedyś szukał: to jest debumblebee Jutro spróbuję raz jeszcze, bo znów zawiesza się przy ładowaniu systemu.
choć o ile rozumiem, sam program zajmuje się instalacja tychże brakujących. Spróbuję dziś z Ubuntu i bumblebee. Ale jestem zła, gdyż zależało mi właśnie na stabilności Debiana. Pewnie skończę ze sprzedażą komputera na allegro.
Oj, miałam podobne odczucia na początku, ale nie ma nic sensownego poza optimusem. Chyba, że desktop. A co do debumblebee zainstalowałam, ale nie moge znaleźc jak wyłaczyć nvidie.
A czy TAKA lektura Wam dopomoże? Powinnyście także zajrzeć w TO miejsce by zasięgnąć więcej technicznych szczegółów dotyczących konfiguracji. Jeszcze więcej potyczek, rozwiązań i sporów na temat optimusa na linuksie znajdziecie TUTAJ . I na koniec dodatkowa INFORMACJA o możliwości opcjonalnego wyłączania jednej z kart + HOWTO hybrydowych kart graficznych również na Debianie.
Powodzenia .