Konto użytkownika i proftpd

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
d4ng

Konto użytkownika i proftpd

Post autor: d4ng »

Witam serdecznie.
Zainstalowałem na swoim serwerze (Debian 6) proftpd i próbowałem skonfigurować według pewnych artykułów w sieci ale mi nie wyszło.
Co chwilę jakiś błąd krytyczny, brak połączenia, czy też brak możliwości zapisania zmian w pliku.

Co mam wpisać (zmienić) w proftpd.conf żeby:

[INDENT] Mieć dostęp do ftp jako root? Dopisałem:

Kod: Zaznacz cały

RootLogin On
ale kiedy podaję adres serwera, login, hasło root to filezilla nie łączy mnie z serwerem.
- Utworzyć kolejnego użytkownika z dostępem tylko do /var/www[/INDENT]

Może powiem Wam do czego tego potrzebuję, będzie prościej. Otóż, instaluję na serwerze wideo cms - ClipBucket i nie che podawać w konfiguracji ,,dane ftp'' roota tylko użytkownika z ograniczeniami. A root przyda mi się do różnego rodzaju modyfikacji.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
milosz

Post autor: milosz »

Ale po co Ci root na FTP?
Lepiej zrób sobie vhosta z suexec i odpalaj stronę na prawach użytkownika. Potem na tego użytkownika wyślij pliki na serwer do /var/www, czy gdzie tam masz swojego vhosta.
Jeśli cokolwiek wciśniesz tam jako root, to zwykły użytkownik nie będzie miał dostępu do plików.
d4ng

Dobrze, to może najpierw przywrócę wszystko do stanu przed konfiguracją (przeinstaluję), a potem mam utworzyć użytkownika, tylko jak nadać mu prawa żeby mógł odczytywać modyfikować, zapisywać?

Ps. Nie bardzo rozumiem co tu jest napisane?
Lepiej zrób sobie vhosta z suexec i odpalaj stronę na prawach użytkownika. Potem na tego użytkownika wyślij pliki na serwer do /var/www, czy gdzie tam masz swojego vhosta.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Upawnienia roota na ftp to głupota. Kolego d4ng, poczytaj oficjalną dokumentacje do proftpd, bo pytasz o elementarne podstawy.
Awatar użytkownika
milosz

d4ng pisze:to może najpierw przywrócę wszystko do stanu przed konfiguracją (przeinstaluję)
A po co? Przecież to Linux a nie Windows.

Przypadkowy link z Google, jak zrobić apache z fcgi: http://x10hosting.com/forums/vps-tutori ... y-way.html
i sobie ustawiasz w vhoście DocRoot na np. /var/www/strona, a potem dodajesz w systemie użytkownika, który ma katalog domowy w w/w katalogu.
d4ng

Przepraszam ale ja tak nie ogarniam Debiana jak Wy, więc może spróbujmy bardzo łopatologicznie.

Zaczynam od:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install proftpd
Po zainstalowaniu, co dalej mam wpisać, edytować?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
milosz

Na tym etapie nic. Zabierz się lepiej za konfig serwera apache.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

milosz podaje możliwość dodania dostępu do tego katalogu, od drugiej niejako strony, czyli konfiguracji sciezki w apache, aby wskazywała na katalog domowy uzytkownika. Wówczas nie konfigurujesz nic w proftpd.conf, gdyż powinno ruszyć na ustawieniach domyślnych. Można jednak też zostawić apache2 w spokoju i skonfigurować użytkownika w proftpd wskazując mu odpowiedni katalog (np /var/www) Wybór należy od Ciebie, ale to są takie podstawy, że krok po kroku nikt Ci tego pisać nie będzie. Szanuj Nasz czas. Masz do dyspozycji dokumentację proftpd, apache. Poczytaj.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

To może jeszcze inaczej, nie wiem czy to zadziała ale spróbować można.
Założyć konto użytkownika i dodać do grupy root - ciekawe, może się uda zalogować przez jego konto do ftp i mieć prawa roota.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

sethiel: bezsensu taki wpis o tyle, że znajdą się tacy co nie załapią ironii, i zaczną to wdrażać
ODPOWIEDZ