W tym momencie mam Squeeze i kartę radeon 9200 PRO na PCI. Kiedy przełączam w BIOSie, aby karta PCI była domyślną Debian się nawet nie uruchamia. Zatrzymuje się na init 0 i wyrzuca coś takiego:
Pewnie pomyliłeś wątki i odpowiedziałeś na mój stary temat.
Nie bardzo mogę Ci pomóc.
Lenny pomału staje się dystrybucją przestarzałą (old-stable) i ukazują się tylko aktualizacje związane z bezpieczeństwem, a Radeon 9200 na PCI jest zjawiskiem tak rzadkim, że jego obsługa nigdy nie była do końca przetestowana i nie ma co liczyć na jakieś aktualizacje. Przed instalacją Squeeze'ego odstraszał mnie duży spadek wydajności. Nie wiedziałem że dotyczy on tylko tej karty. Inni od dawna cieszą się tą dystrybucją i nie rozumieją narzekań użytkowników Radeona. Pełna akceleracja pojawia się dopiero w jądrze 3.0. Obecnie używam Squeeze'ego z jądrem 3.0.0-1-686-pae i lekkim środowiskiem graficznym i życzę tobie abyś też znalazł konfigurację optymalną dla twoich potrzeb.
Wyłączenie karty w biosie nie oznacza, że Linux jej nie widzi, takie systemy mają własne procedury ignorujące ustawienia biosu. U Ciebie musi dochodzić do jakiegoś konfliktu pomiędzy niewolnymi sterownikami Radeona i chyba Intela (nie podałeś swojej konfiguracji sprzętowej). Musisz znaleźć kogoś kto ma podobną konfigurację.
Ale o co chodzi. Jeśli ext3 ma awarię użyj ext4.
Najłatwiej pobrać paczki .deb zmieniając wpisy w /etc/apt/sources.list na Debiana Wheezy, ale żonglowanie pakietami to wyższa szkoła jazdy i robisz to na własną odpowiedzialność.