Witam.
Czy ktoś wie, jakie firmy w Polsce używają Debiana produktywnie dla normalnych użytkowników na komputerach biurkowych?
Jakie doświadczenia, za i przeciw?
Produktywne zastosowana Debiana w polskich firmach - stacje robocze
Na jednej z uczelni w w Krakowie widziałem sale komputerowe na Debianie właśnie. Spięte w domenie NIS itp. Działa to tam podobno od paru latek.
Pracując w jednej firmie nie wytrzymałem i przesiadłem się na Debiana na pracowniczym desktopie. I mam parę zastrzeżeń:
Pracując w jednej firmie nie wytrzymałem i przesiadłem się na Debiana na pracowniczym desktopie. I mam parę zastrzeżeń:
- Zazwyczaj firmy pracują całkowicie na windowsie co oznacza ze masz na przykład problem z zapięciem się do poczty na exchangeu.
- Admini zazwyczaj nie chcą słyszeć o Linuksach bo twierdzą, że Linux nie może pracować w domenie.
- Na Linuksa nie masz czegoś takiego jak GPO ale da się to zrobić, po prostu trzeba poświęcić więcej czasy na konfigurację całego środowiska.
- Większość oprogramowania dla firm pisze się w .NET, -tego nie przeskoczysz.
Uważam, że to tylko zależy od branży w jakiej chcesz wdrożyć Linuksy na komputery użytkowników końcowych. W przypadku kiedy dana osoba pracuje w oparciu o arkusz kalkulacyjny i pocztę to nie ma problemu. Natomiast, kiedy potrzebujesz oprogramowanie specjalistyczne to robią się schody.
Problemem jest również coś co nazywa się przyzwyczajenie. Użytkownicy, którzy nie mieli styczności z Linuksem będą z każdą pierdołą latać do Ciebie, więc, chyba warto było by pomyśleć o jakimś szkoleniu.
Ze swego doświadczenia, w tym temacie, mogę stwierdzić, że na serwery Linux nadaje się świetnie a wdrożenie Linuksa "na biurko" będzie wymagało nie lada wysiłku i cierpliwości
Problemem jest również coś co nazywa się przyzwyczajenie. Użytkownicy, którzy nie mieli styczności z Linuksem będą z każdą pierdołą latać do Ciebie, więc, chyba warto było by pomyśleć o jakimś szkoleniu.
Ze swego doświadczenia, w tym temacie, mogę stwierdzić, że na serwery Linux nadaje się świetnie a wdrożenie Linuksa "na biurko" będzie wymagało nie lada wysiłku i cierpliwości
W firmach jest z tym jeszcze problem, kwestia oprogramowania, nawyków, itp. Mnie natomiast udało się wdrożyć Debiana (Lenny i Squeeze) w szkole a dokładniej w gimnazjum (Bydgoszcz) jako desktop w każdej klasie dla nauczycieli do obsługi dziennika elektronicznego :-). Serwer do obiegu dokumentów dla administracji szkolnej "biega" na Debianie Squeeze. Działa to bez zarzutu. Mam za to w paru firmach debiana na serwerach oraz PLD 2.0 i wszystko śmiga aż miło.