Nie używam, miałem ,,avachi'', czy coś w ten deseń zainstalowane (nieświadomie). Znalazłem wskazówkę, że ten pakiet może powodować problemy, więc go odinstalowałem.
Wszystko ładnie pięknie ale dlaczego Debian nagle przestał dostawać DNS-y od rutera?
mikmik pisze:
Wszystko ładnie pięknie ale dlaczego Debian nagle przestał dostawać DNS-y od rutera?
Edycja:
Czyli to jest kwestia dostawcy internetu?
Jeśli interfejs masz skonfigurowany jako dhcp to pobiera on parę informacji z tego serwera, m.in ip/dns/domenę itp. Także, jeśli dostawca internetu nie wstawił w konfiguracji tego serwera DNS-ów to nie dostaniesz ich na kliencie i musisz sobie sam wpisać do pliku /etc/resolv.conf.
Może pytam o głupotę, bo nie do końca jestem zaznajomiony z dhcp.
W takim razie dlaczego na ruterze te DNS-y są wykryte oraz jakim cudem Windows je dostaje?
Edycja:
Cały czas mam wrażenie, że jest to kwestia tego, że ja coś namieszałem nieświadomie w konfiguracji, może jest jakiś pakiet, który mógłbym przeinstalować aby zresetować do ustawień domyślnych plik konfiguracyjny za to odpowiedzialny?
Nie jest żadna wina pakietu. Po prostu to są domyślne ustawienia dhclienta. To dla laików, którzy nie wiedzą co i gdzie ustawić więc "ustawia się wszystko samo automagicznie".
Także nic nie rób bo nie potrzeba, a pośpiech jest złym doradcą.
Rozwiązanie http://www.cyberciti.biz/faq/dhclient-e ... onf-hooks/
Magia Panie!
Jak masz łącze od kogoś "większego" to nie po korzystasz z DNS TP SA i już. W tej sytuacji albo jakieś publiczne DNS albo serwery nazw dostarczone od operatora.