Niska przepustowo

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
koralgol

Niska przepustowość kart sieciowych w ruterze

Post autor: koralgol »

Specyfikacja rutera:
Celeron 433MHz
256MB RAM,
Dwie karty 3Com Corporation 3c905B 100BaseTX [Cyclone]
Jądro: 3.0.0-1-686-pae (z Wheezy)

Na ruterze skonfigurowany jest NAT na iptables oraz kilka regułek htb z sfq. Ruter pełni rolę bramy do internetu (pobieranie: około 100mbit, wysyłanie: 7mbit)
Problem tej konfiguracji polega na tym, że maksymalny transfer pobierania jest na poziomie 60-65mbit przy jednym połączeniu (tzn jeden komputer zza NAT łączy się z serwerem po drugiej stronie). Bez rutera (bezpośrednio z modemu) osiąga 90Mbit).

Zastanawiające dla mnie jest również wskazanie polecenia: które w czasie tych 60-65mbit przez ruter, oscyluje w granicach 80% - 100% przerwań programowych. Np CPU w tym czasie ma kilka procent.

Pytanie, co może być powodem tak niskiej przepustowości (sądziłem, że taki komputer jest wystarczający na proste NAT-owanie połączeń)?

Dodam, że testowałem tą konfigurację również na dwóch kartach realtek. Osiągi były jeszcze niższe, na poziomie 50mbit.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

A gdzie wynik:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/resolv.conf
koralgol

fnmirk pisze:A gdzie wynik:

cat /etc/resolv.conf
To żart czy marna ironia?
Zakładąjac jednak brak zrozumienia mojego posta, nie napisze wyniku powyższego polecenia gdyż nie ma ono nic wspólnego z tematem.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

To w ramach kontynuacji żartu, poproszę jeszcze o rysunek schematyczny tej sieci.

Edycja:
I dołóż do tego wynik:

top -bn1 | head -6 > wynik.txt
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A kable, żaden niepozaginany?
piroaa
Beginner

Post autor: piroaa »

1. Pytanie do autora (poza tematem) gdzie top pokazuje przerwania programowe. Pytam najzupełniej poważnie.
  2. Co do samego tematu powiedz coś więcej, czy to łącze 100/7 MB/s to jest wyjście do Internetu. czy jakiś LAN, napisałeś, że łączysz się przez modem, więc biorąc pod uwagę ten fakt oraz wspomnianą taryfę zakładam, że to jakieś UPC albo inny wynalazek w związku z powyższym zwróć uwagę na MTU. Może występuje fragmentacja pakietów. Jeśli to internet to załóż jakiś spójny sposób testowania wejdź na stronę http://noc.gts.pl/ i zacznij pobierać plik np.: 500MB, najpierw na ruterze potem na wybranej końcówce, wyniki przedstaw na forum.
Co do samych wyników podłącz sobie 2 komputery skrętką. Na jednym uruchom serwer programu iperf, na drugim klienta i zobacz co wyjdzie. Zakładam optymistyczny wynik w granicach 90MB/s, a to taki ładny laboratoryjny niemalże sposób testowania. Wrzuć tam trochę żywego ruchu np.: serwer ftp na jednym na drugim. Zacznij pobierać jakiś duży plik i zobacz co wyjdzie. U mnie transfer jest na poziomie 75MB/s, a gdzie wspomniane 100MB/s.
Wysyłanie mam na poziomie 1,2MB/s (pakiety ACK), a jak otworzysz kilka sesji to pakiety ACK wysycą ci wysyłanie (ang. upload) i pewnie nawet tych 75MB/s nie wyciągnie.
No i na koniec:
http://www.continuum.com.pl/index.php/u ... mstat.html
Mam nadzieję, że choć trochę udało się pomóc.
Pozdrawiam.
koralgol

przerwania programowe - (ang. software interrupts)
Taki sam temat został założony na innym polskim forum Debiana które łatwo można znaleźć w wyszukiwarce. Tam problem opisałem bardziej szczegółowo oraz z pewnymi wnioskami.

Testowanie za pomocą http://noc.gts.pl/ daje bardzo zbliżone wyniki jak i nie takie same.. Jestem już prawie pewien że to wina sprzętu. Głownie płyty głównej i procesora.

Na Celeronie 433MHz
Przy osiąganiu maksymalnego transferu (pobieranie) dla wersji bez kolejkowania jest to ok 80mbit i wartość przerwań programowych oscyluje w granicy 100%
Przy osiąganiu max transferu (download) dla wersji z kolejkowaniem jest to ok 65mbit i oscyluje w przerwań programowych granicy 100%

Na P2 350MHz
Identycznie jak wyżej z tym że: bez kolejkowania 48.5Mbit; z kolejkowaniem 41Mbit.
ODPOWIEDZ