Witam.
Zamierzam stworzyć grę typu RPG pod Linuksa z moim zespołem, będziemy do tego używać silnika K2, blendera i gimpa. Gra będzie sprzedawana drogą elektroniczną, na mojej stronie i w Ubuntu Software Center. Jednak moje pytanie jest innego rodzaju, ta gra ma być grą płatną, ale chciałbym by była w 99% otwarta i myślę, jak to zrealizować?
To nie będzie MMO, więc nie będzie tam płatnych rzeczy. Kto ma jakieś pomysły? Chodzi o to, że jestem zwolennikiem wolnego oprogramowania, ale przychodzi taki czas, kiedy trzeba zacząć zarabiać i myślę sobie jak zarobić na tym, co wymyśliłem.
W przyszłości zamierzam zrobić jeszcze parę gier i parę programów i jak uczynić je otwartymi i jednocześnie płatnymi? Bo pisanie zamkniętych aplikacji pod otwarty system łamie wszelkie zasady i moim zdaniem jest w stanie zniszczyć dany system, gdyż jest on bezpieczny właśnie dzięki otwartości, a gdy ujrzymy takie czasy, gdy to tylko system będzie otwarty, a reszta zamknięta, to chyba nie będzie za dobrze.
Pozdrawiam.
Gra pod Linuksa, p
No cóż, gra to taki sam program jak każdy inny, a twórcy programów o otwartych kodzie źródłowym żyją z:
[INDENT]- płatnego wsparcia technicznego
- płatnych wdrożeń
- datków
- pieniędzy wielkich firm, które wykorzystują te programy i zależy im na ich rozwoju
- gadżetach i promocji[/INDENT]
Szczerze... W Twoim przypadku widzę tylko datki i gadżety. Spójrz na World of Goo. Spójrz na Johna Carmacka, który uwalnia swój kod dopiero jak wprowadzi nowy ulepszony, zamknięty. Żyć trzeba z czegoś.
[INDENT]- płatnego wsparcia technicznego
- płatnych wdrożeń
- datków
- pieniędzy wielkich firm, które wykorzystują te programy i zależy im na ich rozwoju
- gadżetach i promocji[/INDENT]
Szczerze... W Twoim przypadku widzę tylko datki i gadżety. Spójrz na World of Goo. Spójrz na Johna Carmacka, który uwalnia swój kod dopiero jak wprowadzi nowy ulepszony, zamknięty. Żyć trzeba z czegoś.
Niestety Bastian ma sporo racji. Uwolnienie kodu gier może załatwić głównie nieśmiertelność i rozpoznawalność marki (co oczywiście w Twoim przypadku nie jest priorytetem). Z drugiej strony jednak można utrzymywać się z płatnych serwerów MMO (bądź co bądź twórcy najlepiej znają swój produkt). W grach RPG ważnym elementem jest fabuła. Gdybyście jako projekt otwarto źródłowy zrobili sam silnik gry + tekstury + modele, natomiast wydzielili całą część fabularną już jako zamknięty fragment, to moglibyście nieźle zarobić na sprzedawaniu właśnie samej dopracowanej fabuły.
Kto zna świat serwerów Lineage 2 ten wie, że naprawdę mało który ma dopracowane i spójne zadania - w darmowych projektach grupowych trudno niestety o to. Dlatego właśnie serwery komercyjne, w których twórcy dbają o ten element świata, są tak popularne.
Kto zna świat serwerów Lineage 2 ten wie, że naprawdę mało który ma dopracowane i spójne zadania - w darmowych projektach grupowych trudno niestety o to. Dlatego właśnie serwery komercyjne, w których twórcy dbają o ten element świata, są tak popularne.