kde czy gnome?
-
- Beginner
A ja przetestowałem już KDE oraz GNOME. Wybrałem to pierwsze. Dlaczego? Bo jakoś bardizej przypadło mi do gustu, GNOME jest jakiś taki brzydki.
Teraz mam pytanie. Chcę się całkowicie pozbyć GNOME i tego co przy KDE nie jest mi potrzebne. Czy:
wystarczy do tego by całkowicie się pozbyć systemu? Według mnie to raczej za mało, czego jeszcze potrzebuję, by mój system działał i by wszystko działało dobrze (KDE).
Mam wersję... już prawie Sid. :P
Teraz mam pytanie. Chcę się całkowicie pozbyć GNOME i tego co przy KDE nie jest mi potrzebne. Czy:
Kod: Zaznacz cały
aptitude purge gnome gdm
Mam wersję... już prawie Sid. :P
KDE długo nie miałem - taki sobie. GNOME używałem trochę dłużej, ale nie zdążył mnie zrazić. Jednym słowem, nie wiem co ludzi tak w GNOME denerwuje Natomiast obecnie używam Window Makera i to jest według mnie cudowne środowisko - zwłaszcza dockappy są bardzo fajne, ale i ogólna obsługa jest fajna - taka niewindowsowa Poza tym używam też TWMa - swoją drogą też nie jest zły - do grania( tylko pod nim Nexuiz chodzi mi bez ścinania )
Poza tym zgadzam się z draco w kwestii "urody" środowiska. Jak dla mnie WM jest piękny w swej prostocie i estetyce
Poza tym zgadzam się z draco w kwestii "urody" środowiska. Jak dla mnie WM jest piękny w swej prostocie i estetyce
- parrotlarch
- Beginner
Ja mam teraz Lenny'ego z Gnome i Etcha z KDE i powiem tak: mimo, iż lekko przychylam się teraz do KDE, to zdaję sobie sprawę, że najczęściej chwalę to środowisko, którego aktualnie używam. Gnome jest chyba bardziej IMHO dopracowane, a KDE czasami jakiś drobny błędzik (nie mylić z prawdziwymi błędami - takie poznałem w Ubuntu i nie widziałem ich od czasu przesiadki na Debiana). KDE jakies takie przyjemniejsze dla oka, ale to też zależy, bo i Gnome ma swój urok. Gnome bardzo uporządkowane, gdy KDE ciut chaotyczne. Z kolei KDE chyba odrobinę szybsze. Każde z tych środowisk jest dla mnie bomba i teraz akurat najczęściej używam KDE, bo ładne takie jest (ale dla mnie ładne to pozbawione świecidełek i głupot, ładne w sensie estetyczne i czytelne).