Witam,
Słuchajcie mam taki problem, może ktoś też zauważył to u siebie? Mam kde 4.7 z nieoficjalnego repozytorium qt-kde. No i jest problem z funkcją kopiuj-wklej. Nie mogę zauważyć żadnej większej prawidłowości, więc napiszę co zauważyem:
- Klipper nie działa w ogóle - schowek cały czas pusty
- Funkcja Kopiuj/wklej: czasem działa, czasem nie. Przykład: najpierw kopiuję link który ktoś mi podaje przez kadu. Wklejam do Firefoksa - działa. Następnie, kopiuję tekst z firefoksa, np ze strony internetowej lub z paska adresu. Gdy próbuję to wkleić z powrotem gdzieś w Firefoksie - jest ok. Ale jeśli wklejam tekst do jakiejkolwiek innej aplikacji - okazuje się, że nie jest wklejany ten tekst, który skopiowałem z Firefoksa, a link który na początku kopiowałem z kadu. Czyli, tak jakby schowek nie działał jak trzeba a każda aplikacja miała "swój" schowek?
Podsumowując, wygląda to tak, że w obrębie jednej aplikacji działa wszystko ok, a kopiowanie między aplikacjami raz działa raz nie działa i nie ma na to reguły. I nie działa Klipper.
Mam debiana sid x64 i kde 4.7, jeśli jakies jeszcze info jest przydatne a nie podałem go tutaj, dajcie znać - dostarczę wymaganych informacji.
Szukałem w google i faktycznie ludzie mieli podobne problemy, wygląda na jakiś problem z DBus ale rozwiązania nie znalazłem :/
KDE 4.7, Debian Sid - schowek dzia
Nie wiem jak teraz jest (nie używam obecnie KDE nawet w celach testowych), ale zawsze miałem problem ze schowkiem w KDE podobny do tego jak opisałeś - nawet w wersji 3. Zawsze do kopiowania w KDE (z przyzwyczajenia) korzystałem z jakiegoś edytora pośredniczącego np. vima.
Skoro wcześniej nikt tego nie zgłaszał to może jest to kwestia jakiejś konfiguracji.
Skoro wcześniej nikt tego nie zgłaszał to może jest to kwestia jakiejś konfiguracji.
Dla mnie działało w poprzedniej wersji kde (4.6), Klipper też działał. Z drugiej strony, nie wiem co tu konfigurować? I niektórzy zgłaszają podobny problem, np tu: http://chakra-project.org/bbs/viewtopic.php?pid=39122
Zaczynam żałować, że zaktualizowałem kde.I still cannot copy / paste. Well I can do it whithin an application (I can copy some text from Kate and paste it in another kate file), but I cannot do it from an application to another (from kate to Rekonq, Dolphin, Konsole, nothing).