Tuner TV

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Piotrus Pan
Beginner

Tuner TV

Post autor: Piotrus Pan »

Cześć.

Chciałem kupić Tuner TV pod USB i fajnie by było jakby działał pod Linuksem. Tuner DVB-T + FM do 200 zł.
Jakby ktoś coś polecił to byłbym wdzięczny.
Z góry dziękuję..

Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przy stosunkowo tanich ofertach urządzeń do bezpośredniego odbioru telewizji i innych udogodnieniach technicznych, nie wiem czy się doczekasz na kogoś komu się chciało dodatkowo obciążać komputer. Osobiście widzę brak zainteresowania takim wyposażeniem komputerowym. Chyba będziesz musiał sam poszukać.
Krystian Kiermasz

Post autor: Krystian Kiermasz »

Skoro poszukujesz pod USB domyślam się iż chodzi o laptopa? Na początek:
  1. Wpisz w Google:

Kod: Zaznacz cały

Tuner TV Linux
    od góry masz pasujące tematy oraz istotne informacje.
  2. Poszukaj interesującej Cię firmy oraz modelu tunera (pamiętaj, że im nowszy model Ci się spodoba tym może nie być dla niego jeszcze wsparcia).
  3. Zobacz na stronie producenta, czy nie ma wzmianki na temat innych systemów operacyjnych - czytaj Linux.
  4. Wpisz w Google:

Kod: Zaznacz cały

instalacja nazwa tunera Linux
    lub tym podobne wyrażenia i poczytaj komu się udało i z jakim rezultatem.
  5. Weź pod uwagę, że często pod Linuksem nie będziesz mógł w pełni wykorzystać swojego tunera (często rozbudowane oprogramowanie znanych firm posiada ciekawe opcje).

Jeżeli już wybierzesz interesujący Cię model, a masz laptopa to możesz zrobić jak mój znajomy, który poszedł z komputerem do sklepu. Oczywiście mówię tu o sklepie "osiedlowym", a nie hipermarkecie (np. Media Markt, Saturn) tam raczej taka akcja się nie uda.

Z racji tego iż w grę nie wchodzi Windows (w tym systemie aby sprawdzić czy dany tuner działa trzeba by nagrać do niego najlepiej sterowniki i oprogramowanie, a to się wiąże z odpakowaniem płyty, instalacją oraz bardzo często podaniem nr. seryjnego programu). Dlatego w przypadku Linuksa sprzedawcy czasami pozwalają na "przetestowanie" tunera gdyż polega to na podłączeniu samego urządzenia.

Mam nadzieję, że dokonasz wyboru, z którego będziesz zadowolony oraz zestaw będzie działał - powodzenia!
Piotrus Pan
Beginner

Post autor: Piotrus Pan »

Serdecznie wszystkim dziękuje za pomoc, będę szukał według wskazówek.
Dzięki jeszcze raz.
ODPOWIEDZ